Latest News

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Όλο το πολυνομοσχέδιο αξίας ενός δισ. ευρώ



Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να εξασφαλιστεί η δόση του 1 δισ. από τους δανειστές κατατέθηκε...
στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο δεν προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, περιλαμβάνει 232 άρθρα και στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.
Μια από τις πιο σημαντικές διατάξεις είναι η πρόβλεψη για τα επικουρικά ταμεία, τα οποία θα μπορούν να γίνονται επαγγελματικά κάτι που φωτογραφίζει ουσιαστικά τους ένστολους και είναι μια μικρή ντρίπλα του υπουργείου.
Αναλυτικά οι δέκα βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου
  1. Καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
  2. Απενεργοποιούνται τα ΑΦΜ εκείνων για τους οποίους προκύπτει ότι ο φορολογούμενους έχει σταματήσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα.
  3. Ολα τα επικουρικά ταμεία Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου εντάσσονται στο ΕΤΕΑ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ταμείο των ενστόλων. Παράλληλα καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα που έχει ψηφίσει ήδη η Βουλή.
  4. Προβλέπεται επιχορήγηση φορέων του κλάδου της Υγείας για να αντιμετωπιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.
  5. Ενισχύεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η φορολογική διοίκηση
  6. Καθορίζεται η διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού
  7. Εκσυγχρονίζεται το σύστημα δημοσίων συμβάσεων με την ενσωμάτωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πλαισίου απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας.
  8. Μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων
  9. Αναμορφώνονται οι διατάξεις για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες». Οι διατάξεις προβλέπουν την συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας.
  10. Θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος. Επίσης, κατά τον έλεγχο, θα αξιοποιηθούν μέθοδοι ανάλυσης επικινδυνότητας.
Διαβάστε αναλυτικά όλο το πολυνομοσχέδιο εδώ
Διαβάστε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου εδώ