Latest News

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Η αλήθεια για τα δικαστήρια του Πειραιά

Αν κάποιος δει τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα των δικαστηρίων Πειραιά, τότε θα καταλάβει ότι ανάμεσα στις δύο συσκέψεις δεν άλλαξε...
σχεδόν τίποτα!

Στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στις αρχές Ιουλίου η πρόταση του υπουργείου ήταν να μεταστεγαστούν οι δικαστικές υπηρεσίες για τρία χρόνια στου Κεράνη και να υπογράψουν μνημόνιο για να πάνε στη Ράλλειο εφόσον θα έχει αποπερατωθεί σε νέο δικαστικό μέγαρο. (ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ)
Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους φορείς του Πειραιά, καθώς κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα φύγουν τα δικαστήρια εκτός πόλης και θα επιστρέψουν μετά από τρία χρόνια όταν είναι έτοιμη η Ράλλειο. 
Τότε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είχε ζητήσει να δοθεί μια πίστωση χρόνου έως τέλη Οκτωβρίου, ώστε να κατατεθεί ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τη στέγαση των δικαστηρίων στη Ράλλειο. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από υπουργείο Δικαιοσύνης, που φάνηκε να βιάζεται για τη μεταφορά των δικαστηρίων στο κτίριο του πρώην Κεράνη. 
Μετά ήρθε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για την παραχώρηση της Ραλλείου για στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά (ΕΔΩ)

Ακολούθησαν οι συναντήσεις του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου και του νεοεκλεγέντα Γιάννη Μώραλη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου, όπου δημιούργησαν την "αίσθηση" ότι τα δικαστήρια του Πειραιά παραμένουν στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παραμονή των δικαστηρίων.

Πριν λίγες ημέρες, έγινε η δεύτερη σύσκεψη με το υπουργείο να εισηγείται -λέει- τα Διοικητικά Δικαστήρια, το Ειρηνοδικείο, το Πταισματοδικείο και οι αντίστοιχες δικαστικές υπηρεσίες να μεταφερθούν προσωρινά, στο κτίριο «Κεράνης» μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στη Ράλλειο Σχολή. 
Στη συνέχεια να στεγαστούν στο κτίριο της οδού Σκουζέ (όπου στεγάζονται σήμερα), εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες βελτιώσεις (καλλωπισμός, δημιουργία εξόδου κινδύνου, κλπ). (ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Δηλαδή,  επιμένει στη μεταφορά των δικαστηρίων στου Κεράνη, αλλά αφήνει προς παρόν τουλάχιστον μόνο το Πρωτοδικείο και το Εφετείο στο κτήριο της Σκουζέ. Επί της ουσίας φεύγει άμεσα ένα μέρος των δικαστικών υπηρεσιών από την πόλη και μπορεί να επιστρέψουν σε τρία χρόνια αν έχει ολοκληρωθεί το κτίριο της Ραλλείου!
Αυτή την πρόταση υποτίθεται ότι σκέφτονται τώρα οι φορείς του Πειραιά και καλούνται άμεσα να δώσουν απάντηση. Αν και η πρόταση του υπουργείου θεωρείται ότι δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το ξεκάθαρο αίτημα να μην φύγουν τα δικαστήρια μακριά από κέντρο της πόλης. (Εκτός αν υπάρχει κανείς τόσο αφέλης που να πιστεύει στην "ολίγον" -κατά το ολίγον έγκυος- μεταφορά των δικαστηρίων). 
Άλλωστε, όταν έλεγαν ότι μένουν τα δικαστήρια στην πόλη, προφανώς εννοούσαν στο σύνολό τους και όχι ένα μέρος τους. ( Αλήθεια το... κυλικείο στο ημιόροφο φεύγει η μένει;)
  
Επιπλέον ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα φύγουν το Πρωτοδικείο και το Εφετείο μέσα στο επόμενο χρόνικο διάστημα. Γιατί θεωρείται πιο πιθανόν να μετακομίσουν κι αυτά του Κεράνη παρά να επιστρέψουν όσα φύγουν από τον Πειραιά.

Εκτός κι αν υπάρχει κανείς τόσο αφελής που να πιστεύει ότι κατοχυρώνεται με την υπογραφή μνημονίου, όπως λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

@ Αυτές είναι ορισμενες αλήθειες και ίσως χρειάζεται να τις υπενθυμίσουμε γιατί μάλλον έχει να πέσει πολύ γέλιο τις επόμενες ημέρες, όταν θα δημοσιεύονται όσα έλεγαν διάφοροι παράγοντες  και όσα γίνουν τελικά με τα δικαστήρια του Πειραιά...