Latest News

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτό είναι το μοντέλο κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων του Πέτρου Κόκκαλη


Ενα νέο μοντέλο κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά Πέτρος Κόκκαλης, μιλώντας....
 σε ημερίδα με θέμα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης: Απορρόφηση στην Εργασία» που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. 


Στον χαιρετισμό του, εκ μέρους του Δήμου Πειραιά, ο Πέτρος Κόκκαλης επικεντρώθηκε στο παράδειγμα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Αναλυτικά ο Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: 
«Για εμάς ως νέα δημοτική αρχή, αλλά και πριν αναλάβουμε, είχαμε τονίσει ότι στόχος δικός μας δεν είναι μόνο η ποιότητα ζωής σε μια πόλη, αλλά κυρίως η συμμετοχή στην τοπική οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Έχει μεγάλη σημασία ότι στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου το 15% του ΑΕΠ προέρχεται από τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι πρωτοπόροι της ελεύθερης αγοράς. Αυτό που βλέπουμε σήμερα να ξεκινά από αυτές τις χώρες και να έρχεται σύντομα και στις υπόλοιπες, είναι στην πραγματικότητα ο μετασχηματισμός των Μη Κερδοσκοπικών Επιχειρήσεων σε δημόσιους οργανισμούς. Μια κοινωνική επιχείρηση δεν είναι κάτι άλλο από έναν πρώην μη κυβερνητικό οργανισμό, ο οποίος φροντίζει για τη βιωσιμότητά του, παίρνοντας το μέλλον στα χέρια του, προσπαθώντας οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει στην κοινωνία να εκτιμώνται από την κοινωνία.

Στη χώρα μας είχαμε τους μη κερδοσκοπικούς, άλλοι τους έλεγαν μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Αυτό το "Κ" στη μέση είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Διότι εάν μια οργάνωση η οποία προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες είναι κυβερνητική, χάνει πάρα πολύ από την ανεξαρτησίας της και τη δυνατότητά της να λειτουργήσει έξω από την γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης που είναι πάρα πολύ δυσκίνητη στη χώρα μας. Το μη κερδοσκοπική δεν σημαίνει ότι είναι μια οργάνωση η οποία δεν δημιουργεί έσοδα. Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση σημαίνει ότι όποια έσοδα δημιουργεί από την δραστηριότητά της δεν τα μοιράζει ως κέρδος στους μετόχους, αλλά τα επανεπενδύει στην ανάπτυξή της. Και αν μια οργάνωση τέτοιου τύπου δεν έχει δικά της έσοδα, τότε δεν έχει επιλογή παρά να είναι κυβερνητική. Από κάπου πρέπει να έχει πόρους για να λειτουργεί και να πετυχαίνει τον σκοπό της.
Αυτό που συζητάμε ως κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι η μεταμόρφωση των κοινωνικών οργανώσεων σε βιώσιμες. Βιώσιμες με έναν μηχανισμό στον οποίο μπορεί μια κοινωνία να τις χρηματοδοτεί. Σε αυτό το σημείο μπαίνει το κομμάτι του ανταγωνισμού και της καινοτομίας.
Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε νομικό ορισμό του τι είναι κοινωνική επιχείρηση, αλλά κινδυνεύουμε, κατά τη γνώμη μου, να μπούμε στην κοινωνική επιχειρηματικότητα με ένα μεταμφιεσμένο τρόπο. Αυτό θα είναι μεγάλο λάθος, αν οι νέες επιχειρήσεις στηριχθούν μόνο στις επιδοτήσεις. Θα πρέπει οι κοινωνικές επιχειρήσεις, όπως στις ΗΠΑ, να βασίζονται στην καινοτομία, στην πρωτοπορία, στην καλή εξυπηρέτηση, στη σκληρή δουλειά.
Βέβαια, επειδή είμαστε πολύ πίσω, υπάρχουν αρκετά Ευρωπαϊκά παραδείγματα, τα οποία μπορούμε εύκολα να αντιγράψουμε χωρίς να χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό. Για εμένα το καλύτερο παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης είναι μια γαλλική επιχείρηση, η οποία έχει δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας για κωφάλαλους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μιλώντας τη νοηματική έχουν μια ιδιαίτερα εξελιγμένη ικανότητα επικοινωνίας. Τους ανθρώπους αυτούς τους στέλνει σε μεγάλες επιχειρήσεις και κάνουν μαθήματα επικοινωνίας. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση έχει περίπου 1.500 εργαζόμενους και κάνουν πολύ καλή δουλειά".
Καταλήγοντας ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε για τη νέα δημοτική αρχή είναι πολύ σημαντική η νεανική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική επιχειρηματικότητα. "Ήδη -υπογράμμισε-  υπάρχει μια δράση του Δήμου Πειραιά που λέγεται «Μαζί». Θα θέλαμε σιγά - σιγά να μπορέσουμε να συντονίσουμε το κίνημα αυτό προς την κατεύθυνση που θέλουμε να έχει ο Πειραιάς. Μιλάμε για τοπική ανάπτυξη αλλά ο Πειραιάς έχει μια «υπερτοπική» οικονομία. Έχει ένα λιμάνι με παγκόσμια σημασία και θα θέλαμε να δούμε κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες να ασχολούνται με τη θάλασσα, με τον τουρισμό. Θα ήθελα να σας εκφράσω εκ μέρους του Δημάρχου, της δημοτικής παράταξης και όλου του δημοτικού συμβουλίου τη στήριξή μας με όποιον τρόπο μπορούμε για να τονώσουμε αυτόν τον τομέα της οικονομίας που για εμάς είναι πάρα πολύ κρίσιμος».