Latest News

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τα έργα στο Χατζηκυριάκειο ίδρυμα απειλούν να κλείσουν το 56ο Δημοτικό Σχολείο του Πειραιά!

Ανάστατοι είναι οι γονείς των παιδιών του 56ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και καταγγέλλουν πως μεθοδεύεται το κλείσιμο του σχολείου με πρόσχημα τα έργα αποκατάστασης στο...

Χατζηκυριάκειο ίδρυμα.
Με ανακοίνωση του, ο σύλλογος γονέων καταγγέλλει τα εξής " «Αιφνιδιαστικά και με πρόσχημα τις συνθήκες ασφαλείας στα έργα αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος επιχειρούν την έξωση του 56ου Δημοτικού Σχολείου από το ίδρυμα και μεθοδεύουν το κλείσιμο του σχολείου.
Το 56ο Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε 34 χρόνια πριν, ως Δημόσιο Σχολείο μέσα στο κτίριο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος και αντικατέστησε, μετά από αίτημα του ιδρύματος προς την πολιτεία, το ιδιωτικό σχολείο του που λειτουργούσε ως τότε εκεί μόνο για τα παιδιά του ιδρύματος. Μετά τους σεισμούς του 1999, το κτίριο εκκενώθηκε. Το σχολείο, καθώς και όλες οι άλλες λειτουργίες του ιδρύματος, μεταστεγάστηκαν σε προσωρινά κτίσματα που εγκαταστάθηκαν στο οικόπεδο, αναμένοντας την αποκατάσταση του κτιρίου για να επιστρέψουν σ’ αυτό. 
Οι γονείς στο 56ο & στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, υποδέχθηκαν με αγανάκτηση και προβληματισμό το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που αιφνιδιαστικά, ζητάει την «προσωρινή» όπως λέει μεταφορά του 56ου Δημοτικού στις εγκαταστάσεις του 32ου προκειμένου τα δύο σχολεία, να λειτουργήσουν σε βάρδιες εναλλάξ πρωί και απόγευμα. 
Άραγε δεν πέρασαν από το μυαλό όσων εμπνεύστηκαν αυτό το έγγραφο μερικά αυτονόητα ερωτήματα; Ποιος θα πάει τα παιδιά μας στο σχολείο στις 2:00μμ; Με ποιον θα είναι το πρωί στο σπίτι, με ποιον θα διαβάζουν; Πότε θα πηγαίνουν σε δραστηριότητες που είναι όλες οργανωμένες σε απογευματινά προγράμματα; …. 
Δεν τους εμπιστευόμαστε γιατί ξέρουμε ότι έχουν σταθερή επιδίωξη το διαδοχικό κλείσιμο σχολείων και το στοίβαγμα των παιδιών μας σε πολυπληθή τμήματα, σε μεγάλες σχολικές μονάδες των 300/350 μαθητών. 
Μήπως λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνοντας τη μεταφορά του 56ου και μάλιστα με τόσο δυσμενείς συνθήκες, ελπίζει και επιδιώκει να εγκαταλείψουν οι γονείς το σχολείο τους και τότε το κλείσιμο να χρειάζεται απλά μια διαπιστωτική πράξη; 
Όμως, είτε ελπίζουν στο άμεσο κλείσιμο του σχολείου με την διαρροή μαθητών, είτε σκέφτονται πραγματικά την «λύση» με βάρδιες, είναι φανερή η περιφρόνηση και η αδιαφορία για τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας και για τις ανατροπές που προκαλούν τέτοιες «λύσεις» στην ζωή των οικογενειών μας και των δασκάλων μας. 
Οι γονείς των δύο σχολείων, με πρωτόγνωρη συμμετοχή στις συνελεύσεις τους, αποφάσισαν να ενεργήσουν από κοινού με την Ένωση Γονέων και σε συντονισμό με τον Σύλλογο εκπαιδευτικών να συναντηθούν με τον Δ/ντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τον Δήμαρχο Πειραιά, τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους τοπικούς βουλευτές και το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα. 
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 
Α ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σχολεία μας, τη ζωή μας και τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούμε «λύσεις» που υπονομεύουν το μέλλον του 56ου Δημοτικού Σχολείου. 
Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στους σχεδιασμούς και στις πραγματικές επιδιώξεις του Υπουργείου Παιδείας. Ο Δήμος Πειραιά έχοντας την ευθύνη να εξασφαλίζει την σχολική στέγη, οφείλει να συμβάλλει σε λύση που θα διαφυλάσσει την σχολική κοινότητα, με την ειδική σύνθεση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που σταδιακά κατέκτησε στα τριάντα τέσσερα χρόνια ζωής αυτού του σχολείου, στον φυσικό της χώρο σήμερα και στο μέλλον. 
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα θα πρέπει να ενημερώσει τους γονείς και την πειραϊκή κοινωνία που παρακολουθεί το έργο του, διευκρινίζοντας τις προθέσεις του σχετικά με το σχολείο και την εκπαίδευση των παιδιών του ιδρύματος σήμερα και στο μέλλον».