Latest News

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πολιτιστική Κρουαζιέρα από τον Πειραιά σε νησιά του Σαρωνικού και των Κυκλάδων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Θερμή υποδοχή έτυχαν οι «Φίλοι» του πολιτιστικού Ιδρύματος Tyre που στόχο έχει την προστασία της ιστορικής πρωτεύουσας...




της Φοινίκης, Τύρου, και άλλων εμβληματικών τόπων της Μεσογείου, από τις δημοτικές αρχές στα νησιά που επισκέφθηκαν στο πλαίσιο πολιτιστικής κρουαζιέρας (Ύδρα, Σπέτσες, Πάρο, Δήλο-Μύκονο, Αίγινα).


Η κρουαζιέρα ακολούθησε την ολοκλήρωση του 5ου Φόρουμ με θέμα «Ο Δρόμος της Αλφαβήτου: Πολιτιστική Κληρονομιά και Προκλήσεις στη Μεσόγειο» και της Τελετής Βράβευσης Elissa-Didon που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Χαναανικών, Φοινικικών και Καρχηδονιακών Πόλεων (LCCPP) του Ιδρύματος Tyre με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στον Πειραιά και την Αθήνα στις 11-12 Οκτωβρίου.

Ο Σύνδεσμος, δίκτυο μεσογειακών πόλεων και νησιών που μοιράζονται κοινούς αρχαίους πολιτισμούς, βασισμένους στη θάλασσα, τις πολιτιστικές κι εμπορικές συναλλαγές στη Μεσόγειο,  προωθεί δράσεις σε τέσσερις άξονες: Πολιτισμός & Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Τουρισμός, Παραδοσιακές Τέχνες και Θαλάσσιο Περιβάλλον. Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα Φόρουμ σε μία πόλη/νησί/χώρα του Συνδέσμου που πλαισιώνεται από πολιτιστική κρουαζιέρα σε πόλεις και νησιά, μέλη του Συνδέσμου με στόχο την καλλιέργεια στενότερων σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργειών.

Στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου στην Αθήνα και τον Πειραιά (Υπογραφή Χάρτας Αξιών, Παρουσίαση πόλεων/νησιών, Κολλέγιο Δημάρχων) είχαν ήδη συμμετάσχει ενεργά οι Δήμαρχοι Ύδρας, Πάρου, Μυκόνου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, όπου και συζήτησαν προοπτικές ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών.
Στην Ύδρα, τον πρώτο σταθμό της κρουαζιέρας, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Tyre και του Συνδέσμου LCCPP, κα Maha El-Khalil Chalabi είχε ιδιαίτερη συνάντηση με το Δήμαρχο Ύδρας  Γιώργο Κουκουδάκη. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην κρουαζιέρα από διάφορες Μεσογειακές χώρες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και να έχουν ειδική ξενάγηση, προσφορά του Δήμου Ύδρας.

Επόμενος σταθμός ήταν οι Σπέτσες. Η κα Chalabi και οι συμμετέχοντες είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με την Αντιδήμαρχο κα Μεταξία Ευσταθίου αρμόδια για τον Πολιτισμό και το Δημοτικό Σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Φαρδέλλο, οι οποίοι εκπροσώπησαν το Δήμαρχο Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη που απουσίαζε για προσωπικούς λόγους. Συζήτησαν προτάσεις πολιτιστικής συνεργασίας με το νησί κι επισκέφθηκαν το Μουσείο Μπουμπουλίνας, το οποίο ενθουσίασε τους προσκεκλημένους. Ο Δήμος Σπετσών προσέφερε δείπνο με τοπικά εδέσματα σε παραλία των Σπετσών.


Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες στην πολιτιστική κρουαζιέρα. Σε ιδιαίτερη συνάντηση στο Δημαρχείο συζήτησαν για τα ευρήματα από την εποχή των Φοινίκων στο νησί και για τις προοπτικές συνεργασίας για την προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των δυνατοτήτων του νησιού. Ακολούθησαν ιδιαίτερες ξεναγήσεις στην Παροικία και τη Νάουσα από τον αρχαιολόγο κ. Γιάννο Κουράγιο, υπεύθυνο για τις ανασκαφές στο Δεσποτικό, και τη Σύμβουλο του Δημάρχου κα Ελένη Τριπολιτσιώτη ενώ η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό δείπνο με τοπικά προϊόντα και εδέσματα μαγειρεμένα από μέλη του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου και νησιωτικούς χορούς από γυναίκες του Συλλόγου.

Μύκονος-Δήλος. Αφήνοντας την Πάρο, οι «Φίλοι» του Ιδρύματος Tyre και του Συνδέσμου LCCPP επισκέφθηκαν την ιστορική Δήλο και είχαν ιδιαίτερη ξενάγηση που προσέφερε ο Δήμος Μυκόνου στους αρχαιολογικούς χώρους. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς υποδέχθηκε την κα Chalabi και τους συμμετέχοντες στο Δημαρχείο, όπου είχαν εκτενή συζήτηση για τις προοπτικές συνεργασίας με το Σύνδεσμο στους τέσσερις άξονες δράσης. Ακολούθησε ιδιαίτερη ξενάγηση στο νησί και τοπικό δείπνο που προσέφερε ο Δήμαρχος στο κέντρο της χώρας.

Τελευταίος σταθμός της κρουαζιέρας, η Αίγινα. Ιδιαίτερη ξενάγηση από την αρχαιολόγο κα Σοφία Μιχαλοπούλου στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας, την οποία ακολούθησε συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Αίγινας  Δημήτριο Μούρτζη, συζήτηση για συνεργασία, μεταξύ άλλων για την αλίευση της πορφύρας και τη χρήση του ιδιαίτερου φοινικικού μωβ χρώματος που βγαίνει από το όστρακο σε χειροτεχνίες και άλλες μορφές παραδοσιακών τεχνών. Η κρουαζιέρα έληξε με παραδοσιακό δείπνο που προσέφερε ο Δήμος Αίγινας στην Πέρδικα κι επιστροφή στον Πειραιά.

Σε όλα τα νησιά, οι Δήμαρχοι και οι τοπικοί παράγοντες ευχήθηκαν στενότερη συνεργασία μεταξύ των μελών του Συνδέσμου κι ένα δυναμικό ρόλο για τον Πειραιά. Η πολιτιστική κρουαζιέρα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και μία σημαντική παρακαταθήκη για έναν ενεργό ρόλο και μία δυναμική παρουσία της χώρας μας στη Μεσόγειο.