Latest News

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Αλαλούμ με τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς

sxoleio-570
Τέλος εποχής για τις εξετάσεις ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο εντός των...
επόμενων εβδομάδων. 
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις.
«Θεωρούμε αδιανόητο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο να καλούνται να δώσουν εξετάσεις από την Αρχή», εξηγεί το σκεπτικό της ηγεσίας ο αναπληρωτής υπουργός  Τάσος Κουράκης. «Αντ’ αυτού, θα υπάρχει ένα σύνολο προϋποθέσεων που θα ορίζουν τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών».
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΑΣΕΠ, παρά την κατάργηση των εξετάσεων, θα έχει ρόλο στη διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων, η οποία πολύ πιθανόν να γίνεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου. Σε πρώτο στάδιο, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κουράκης και κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, θα απορροφηθούν άμεσα οι επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού, ο οποίος έγινε το 2008. Πρόκειται για 500 περίπου άτομα στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα, ενώ στη συνέχεια θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών των τριών τελευταίων χρόνων.
Τα κριτήρια που θα τεθούν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί πιθανότατα μέσα στον Απρίλη θα αφορούν προϋπηρεσία, προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται:
  • Προϋπηρεσία
  • Επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ
  • Πτυχία-μεταπτυχιακά
  • Γλώσσες
  • Ειδικεύσεις (παιδαγωγική επάρκεια)
  • Οικογενειακή κατάσταση
Τα παραπάνω θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και τυχόν προσθήκες. Το υπουργείο ικανοποιεί το αίτημα των αναπληρωτών, ενώ αντίθετα βάζει «πάγο» στα μισθολογικά αιτήματα των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης. Καμία μισθολογική αύξηση δεν αναμένεται, με τους καθηγητές να επισημαίνουν ότι έχουν απώλειες που φτάνουν ακόμα και το 45% των μισθών τους, ενώ το αίτημά τους για μείωση ωραρίου δεν έγινε δεκτό, λόγω των κενών που υπάρχουν στα σχολεία.
Αβεβαιότητα υπάρχει και για το τι θα γίνει με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς του χρόνου, καθώς το υπουργείο δεν είναι έτοιμο να απαντήσει ακόμα σε πόσες μόνιμες προσλήψεις θα μπορέσει να προχωρήσει. Πάντως, η ηγεσία, όσο κι αν ήθελε να το αποφύγει, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κενά, θα καταφύγει σε προσλήψεις δασκάλων μέσω ΕΣΠΑ.
Ερωτηματικά από την πλευρά κάποιων εκπροσώπων της ΟΛΜΕ υπάρχουν και για το ζήτημα της αξιολόγησης. Το υπουργείο έκανε λόγο για πάγωμα της αξιολόγησης αλλά θα γίνει... αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, ένας ορισμός για τον οποίο ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες οι εκπαιδευτικοί. Κάποιοι, μάλιστα, σχολίασαν ότι πρόκειται για απλή αλλαγή του ονόματος, τακτική που φαίνεται να ακολουθείται σύσσωμα από την κυβέρνηση.

Η διάψευση του Υπουργείου Παιδείας
Κατηγορηματικά απαντά σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να καταργηθούν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.   Το υπουργείο μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: «ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»