Latest News

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ποιος είναι ο απόστρατος ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. που συνελήφθη για τη διακίνηση 370 κιλών ηρωίνης

iroini-patra-650
Στο Αναζητήσεων, το Ηθών και το Δίωξης Εκβιαστών στο Μεταγωγών Πειραιά έχει υπηρετήσει ο απόστρατος Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ, φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας που εισήγαγε στη χώρα μας 370 κιλά ηρωίνης, «εμπόρευμα» που εντοπίστηκε σε νταλίκες στο λιμάνι της...

Πάτρας, τη Μεγάλη Παρασκευή.
Ο 60χρονος, πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κανόνιζε μαζί με δύο υπηκόους Σλοβενίας, ηλικίας 33 και 45 ετών, μεταφορές ναρκωτικών με φορτηγά από την Τουρκία προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Συνεργοί τους, οι οποίοι αναζητούνται, είναι και ένας 54χρονος ημεδαπός καθώς και ένας υπήκοος Τουρκίας.
Η εμπλοκή του σε λαθρεμπορικά κυκλώματα ήταν γνωστή από την περίοδο 2004-05, ωστόσο λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων οι διωκτικές αρχές δεν είχαν προχωρήσει στη σύλληψη του.
Ο απόστρατος αξιωματικός υπηρέτησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, χωρίς η παρουσία του να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους εσωτερικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.
Μετά την αποστρατεία του όμως, όπως αναφέρουν πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της ηρωίνης, «η μεθοδικότητα της παράνομης δράσης του και η πολυετής εμπλοκή του με διάφορα κυκλώματα εντυπωσιάζει. Είχαμε πληροφορίες για τις παρασκηνιακές ενέργειές του, όμως δεν μπορούσαμε να στοιχειοθετήσουμε οτιδήποτε».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», ο 60χρονος, με καταγωγή από τη Λακωνία, ήταν ιδρυτής των «ναυτιλιακών» εταιρειών Special Cross Services και Cedar Lakes με έδρα τη Λεωφόρο Κηφισιάς 319, στενός φίλος γνωστού «μπράβου» της νύχτας αλλά και συντονιστής διεθνούς δικτύου μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων και πετρελαίου.
Παράλληλα οι αξιωματικοί ερευνούν την υπερπολυτελή κατοικία του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Πύργου Βαρυμπόμπης στους Θρακομακεδόνες.
Το ένοχο παρελθόν
Αρχικά ο 60χρονος οργάνωνε εμπόριο τσιγάρων –μέσα σε σωσίβιες λέμβους!– προς τη Βρετανία, ενώ εμφανιζόταν αργότερα και ως πλοιοκτήτης. Την περίοδο 2005-06 δρομολόγησε ένα από αυτά τα πλοία του και εντοπίστηκε στη Σκωτία να μεταφέρει τεράστια ποσότητα αμφεταμινών με πρόσχημα αλιευτικές εργασίες στη Μεσόγειο και ακολούθως σε λαθρεμπορικές ενέργειες με κύριο χώρο ενδιαφέροντός του τα κατεχόμενα της Κύπρου.
Από το 2005 περιέχονταν αναφορές ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για εμπλοκή πρώην συναδέλφου τους σε παράνομες ενέργειες, με εστία εγκληματικότητας το ψευδοκράτος της Κύπρου.
«Το Βήμα» τον είχε φωτογραφήσει σε δημοσίευμα του από το Νοέμβριο του 2005. Ανέφερε τότε ότι πρώην στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), το οποίο μετά την αποστρατεία του άρχισε νέα καριέρα στον ναυτιλιακό τομέα, κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα κυκλώματα των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στα Κατεχόμενα. Εκμεταλλευόμενος τις υπηρεσιακές επαφές που ανέπτυξε με τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές των γειτονικών κρατών, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν διαρκώς ανερχόμενο επενδυτικό παράγοντα του ψευδοκράτους! «Αν δεν δώσει το πράσινο φως ο... στρατηγός, δουλειά δεν παίρνεις στα Κατεχόμενα. Είναι ο σύνδεσμος με την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στο σπάσιμο του “εμπάργκο”» τόνιζε προς «Το Βήμα» ναυτιλιακός πράκτορας του Πειραιά, ο οποίος γνώριζε πρόσωπα και πράγματα του λαθρεμπορίου. «Οι επαφές του αρχίζουν από την Κονστάντσα, περνούν από την Κωνσταντινούπολη και φτάνουν ως τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής».
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πλέον ότι οι πληροφορίες τους που είχαν και καταγράφονταν στο εν λόγω δημοσίευμα «αφορούσαν τον τώρα συλληφθέντα αξιωματικό για τη διακίνηση ηρωίνης και για τον οποίο δεν μπορούσαμε τότε να αποδείξουμε την εμπλοκή του».
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ο 60χρονος απόστρατος είχε σχετικά «οικονομικά» προβλήματα τα τελευταία χρόνια και μέσω του ίδιου συνεργάτη του από το Περιστέρι συσχετίστηκε με κυκλώματα εισαγωγής ηρωίνης από την Τουρκία. Οδήγησε έτσι την ΕΛ.ΑΣ. στη δυνατότητα τεκμηρίωσης των παράνομων ενεργειών του ύστερα από 17 χρόνια δράσης.
Από 7,3 έως 40 εκατ. ευρώ το όφελος των εμπόρων
Τα 370 κιλά είναι μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην ηπειρωτική χώρα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Το εγκληματικό κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από πολυήμερη επιτήρηση της δράσης και τις παράλληλες οργανωμένες επιχειρήσεις που έγιναν την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Περιστέρι, Άλιμος, Θρακομακεδόνες) και στην Πάτρα.
Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις χώρων και ατόμων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων, σε συνεργασία σε πληροφοριακό επίπεδο με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα , πιστοποίησε την εγκληματική δράση των δύο εμπλεκομένων Ελλήνων-συνεταίρων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εμπορία καυσίμων, ναυτιλιακές πρακτορεύσεις σε μεταφορές εμπορευμάτων και ναυτιλιακές εταιρείες.
Το προσδοκώμενο χρηματικό όφελος από την πώληση της κατασχεθείσας ποσότητας υπολογίζεται στη χονδρική αγορά περίπου στα 7.350.000 ευρώ και στη λιανική περίπου στα 40.000.000 ευρώ.