Latest News

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Αυτοί λένε "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα από τον Πειραιά

Αν και ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ένωσαν τώρα τις φωνές τους για να πουν  "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα...

της Κυριακής.


 Ο λόγος για δύο βουλευτές, ένα δήμαρχο και μέλη των παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του Πειραιά, οι οποίοι απαρτίζουν την «Πρωτοβουλία, Πειραιάς… ΝΑΙ στην Ευρώπη».
Σήμερα έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, με αφορμή τις τελευταίες δραματικές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης παρουσίασε τα σοβαρά προβλήματα, που προκαλεί στη λειτουργία των επιχειρήσεων η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) και καταγράφονται έντονα στο λιανικό, χονδρικό και εξωτερικό εμπόριο (εισαγωγές/εξαγωγές), στη ρευστότητα και στις συναλλαγές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. 
Όπως αναφέρθηκε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τεθεί εκτός του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών «Target 2″, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, ειδικά, εάν η εν λόγω κατάσταση διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα.
Ταυτόχρονα υποστήριξαν πως η απαίτηση 100% προπληρωμής των εισαγωγών, που έχει επεκταθεί από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι εφικτή, ενώ υπάρχει κίνδυνος καταστροφής πρώτων υλών και προϊόντων, που δεν μπορούν να παραληφθούν, εφόσον καθυστερεί η εξόφληση των εισαγωγών. Σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται ακόμη, στη μεταφορά των προϊόντων, ενώ παρατηρούνται προβλήματα στη μισθοδοσία, στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ), κ.ά.   
Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κατσαφάδος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «πρόκειται για μία κρίσιμη ιστορική στιγμή. Είμαστε πιστοί στις αρχές της Δημοκρατίας. Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν σχετίζεται, με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις προτάσεις των δανειστών, αλλά, εάν θέλουμε, να συμμετέχουμε στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πιστεύω, ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εάν ψηφίσουμε «ναι», θα είμαστε μέσα στο «παιχνίδι» και θα το παλέψουμε».
Από την πλευρά της, η Βουλευτής με το Ποτάμι Σταυρούλα Αντωνάκου τόνισε, ότι «ο τρόπος που σκέφτεται και ενεργεί η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνος. Το δημοψήφισμα είναι πλαστό και διχάζει τους Έλληνες. Ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχω δει την Ελλάδα στο υψηλότερο σκαλί, γι’ αυτό και θλίβομαι με την όλη κατάσταση, ενώ  σκέφτομαι, να παραιτηθώ από το βουλευτικό μου αξίωμα, εάν βγούμε εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας». 
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης διατείνεται: « Για την πόλη μας, διακυβεύονται τα πάντα: οι ευρωπαϊκοί πόροι, τα χρήματα του ΕΣΠΑ και των άλλων προγραμμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των προγραμματικών σχεδίων και έργων, αναγκαίων για να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, ώστε  να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα του Πειραιά. Συνειδητά, πρέπει να επιλέξουμε, μεταξύ μίας σκληρής και μίας σκληρότερης συνθήκης, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να ενισχύσουμε το «ναι» στην Ευρώπη».
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα, ούτε συμφωνούμε, να παίζεται το μέλλον του τόπου κορώνα- γράμματα. Ξεκάθαρα, λέμε «ναι» στην Ευρώπη, εκεί δηλαδή που ανήκουμε –  η Ελλάδα και οι Έλληνες! Τους κόπους γενεών και τις θυσίες μας, δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε θα αφήσουμε να καταστρέψουν κι άλλο την περηφάνια του ελληνικού λαού! Γι’ αυτό και κηρύττω ιερό πόλεμο, ενώ δεν θα συγχωρήσω ποτέ, εκείνους οι οποίοι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Τα προβλήματα της αγοράς είναι διαχειρίσιμα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, καθώς την επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι. Εάν συνεχιστεί η εν λόγω κατάσταση, κινδυνεύουν με κλείσιμο 650.000 επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση, θα μείνουν άνεργοι  2 εκατ. εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Συμπερασματικά, όλη η αγορά θα βάλει ένα λουκέτο».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Νίκος Μανεσιώτης, υποστήριξε την άποψη πως «το ερώτημα του Δημοψηφίσματος είναι στρεβλό, ανέντιμο και παραπλανητικό. Θεωρούμε ότι, η ένταξη της Χώρας μας στην οικογένεια της Ευρώπης ήταν ένα επίτευγμα, που πραγματοποιήθηκε με σκληρή εργασία, οπότε δεν δικαιούμαστε σήμερα να το απολέσουμε. Ας μην ξεχνάμε, πως το  Α.Ε.Π. της Ε.Ε. είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με εκείνο της Αμερικής ή της Κίνας, Ινδίας και Ιαπωνίας αθροιστικά και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε μέλος της ισχυρής Ευρώπης…».