Latest News

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Δημοψήφισμα: Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις (Εικόνες+ βίντεο)

Δημοψήφισμα: Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Εικόνες, βίντεοΔύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, εν όψει του δημοψηφίσματος...
της 5ηςΙουλίου.
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποιούν υποστηρικτές του ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών.
Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα θα πέσει η αυλαία της εκστρατείας του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η εκδήλωση στο Σύνταγμα θα γίνει στις 19:30 στην πλατεία Συντάγματος με σκοπό, όπως λένε στην κυβέρνηση «να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βάζοντας το θεμέλιο για τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα ανοίγει μια νέα προοπτική για τη χώρα, δίνοντας λύση στο πρόβλημα του χρέους και θέτοντας τους όρους για την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, θα πραγματοποιηθεί και μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα, στην οποία συμμετέχουν, με αλφαβητική σειρά: Ρίτα Αντωνοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Ηρώ, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Θάνος Μικρούτσικος, Χαΐνηδες και Ραλία Χρηστίδου.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Γιώργος Κιμούλης και θα παρουσιάσει ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όσοι θέλουν να κατευθυνθούν στην συγκέντρωση του Συνταγματος συστήνεται να χρησιμοποιούν τον σταθμό του μετρό Σύνταγμα. Η Αστυνομία εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν έκτροπα και ακραίες συμπεριφορές. Ωστόσο έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, ομάδες της ΔΙΑΣ και τροχονόμοι έχουν λάβει θέση στα δυο σημεία από νωρίς το απόγευμα.

Σκοπός τους είναι να μην έρθουν σε επαφή ακραίες ομάδες και από τις δυο εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν επιφορτιστεί με το να απομονώσουν στην πλατεία Ομονοίας τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που πραγματοποιούν την δική τους συγκέντρωση. Οι εντολή που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι να μην προκαλούν και να εστιάζουν την προσοχή τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς στα οποία επιβαίνουν υποστηρικτές και του Ναι αλλά και του Όχι. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα της σημερινής βραδιάς καθώς δυο μεγάλες ομάδες πολιτών με αντίθετες απόψεις και κάτω από έντονα φορτισμένο κλίμα θα βρεθούν σε κοντινή απόσταση χωρίς μάλιστα οργάνωση. Η Αστυνομία είναι επί ποδός.

Την ίδια στιγμή στο Καλλιμάρμαρο έχουν συγκεντρωθεί οι οπαδοί του ΝΑΙ.
Ένταση επικράτησε νωρίτερα στην οδό Φιλελλήνων, στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν μοτοπορεία ενάντια στα μνημόνια επιτέθηκαν με μπογιές στα γραφεία του ΣΕΒ, για να ακολουθήσει επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ που έκανε χρήση χημικών.
Για την ομαλή προσέλευση των διαδηλωτών η αστυνομία συνιστά στους μεν υποστηρικτές του ΟΧΙ να χρησιμοποιήσουν το σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, στους δε υπέρμαχους του ΝΑΙ τους σταθμούς Ακρόπολη και Ευαγγελισμό.
Lots of chanting, big gap between helmeted chanting group and police


Επεισόδια στο Σύνταγμα μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών
Μόλις οι αντιεξουσιαστές έγιναν αντιληπτοί από τις αστυνομικές δυνάμεις, τους έφραξαν το δρόμο, προκειμένου να μην μπορούν να πλησιάσουν στο κέντρο του Συντάγματος, όπου ήδη έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται οι οπαδοί του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Αμέσως η ένταση ανέβηκε και υπήρξαν επεισόδια ανάμεσα στους αντιεξουσιαστές και τους αστυνομικούς στην οδό Φιλελλήνων, με τους αστυνομικούς να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών. Οι αντιεξουσιαστές πετούσαν προς τους αστυνομικούς ότι έβρισκαν μπροστά τους, από καρέκλες μέχρι και καλάθια και οτιδήποτε έβρισκαν στο δρόμο και στα γύρω στενά. Τα επεισόδια δεν είναι επεκτάθηκαν ευτυχώς και οι αντιεξουσιαστές εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά.