Latest News

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Απόνερα capital control σε ακτοπλοϊα και τουρισμό – Μόλις 20 επιβάτες ταξίδεψαν για Δυτικές Κυκλάδες

tourismos-santorini-650
Μόλις 20 επιβάτες ταξίδεψαν με το πλοίο της γραμμής από Πειραιά για Δυτικές Κυκλάδες, την πρώτη μέρα εφαρμογή του capital control...
την Δευτέρα. 
Κι ας ήμασταν στην προτελευταία μέρα  του Ιουνίου, μια ανάσα από τον Ιούλιο κι ας είχαμε γεμίσει όλους τους τελευταίους μήνες αισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις για την αύξηση του τουρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου επιχειρήσεων επιβατηγού ναυτιλίας, οι επιβάτες προς Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Κίμωλο και Μήλο ήταν ελάχιστοι, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα, την τελευταία μέρα του Ιουνίου, να προγραμματιστεί και να εκτελεστεί μόλις ένα δρομολόγιο από τον Πειραιά προς τα νησιά αυτά.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, βλέποντας τη μείωση των κρατήσεων στη ναυτιλία να κατρακυλάει τις τελευταίες μέρες κατά 50% - μετά απ’ αυτές, σειρά παίρνουν οι ακυρώσεις  στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επισκέπτες και ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό είτε αναβάλουν τις διακοπές τους, είτε τις ματαιώνουν, καθώς η ρευστή οικονομική κατάσταση και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με κλειστές τράπεζες, ουρές στα ATM με ημερήσιο πλαφόν 60 ευρώ, δεν δημιουργούν και τις ιδανικότερες συνθήκες για να απολαύσει κάποιος τις καλοκαιρινές του διακοπές σε ένα ελληνικό νησί.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ήρθε και η ανακοίνωση της ΙΑΤΑ (της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών) για να ανεβάσει ακόμα ψηλότερα την ανησυχία: τα τουριστικά γραφεία ενημερώθηκαν  ότι οι εκκαθαρίσεις πτήσεων, που γίνονταν ανά 15 μέρες έως τώρα, θα πρέπει πλέον να γίνεται ανά εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η αεροπορική εταιρία Ryanair, που μόλις πέρυσι ανακοίνωσε αύξηση των δρομολογίων της στο εσωτερικό,  ενημέρωσε πως δεν δέχεται πλέον πιστωτικές κάρτες από τους Έλληνες πελάτες της, αλλά μόνον μετρητά για τις κρατήσεις όλων των πτήσεων.
Και υπάρχει ένα ακόμα ερώτημα: θα υπάρχουν αρκετά καύσιμα τις επόμενες ημέρες; Θα μπορούν να εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων αλλά και των λεωφορείων των ΚΤΕΛ; Οι υπεύθυνοι δηλώνουν απαισιόδοξοι, εκτιμώντας πως τα αποθέματα καυσίμων φτάνουν για 4-5 ημέρες ακόμα, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που επιθυμούν να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.