Latest News

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Η κλήρωση του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ- Τι είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ποιοι είναι οι αντίπαλοι


Δεν είχε την τύχη με το μέρος του ο Ολυμπιακός στην κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς η σκληρή κληρωτίδα τον φέρνει αντιμέτωπο με δύο μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου:
Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ θεωρούνται τα φαβορί για την κατάκτηση των δύο πρώτων θέσεων στον 6ο όμιλο, όπου συμμετέχει και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ του πρώην «ερυθρόλευκου» Πάουλο Μασάδο και ο Ολυμπιακός φαντάζει φαβορί για να συνεχίσει στο Europa League. Όλα όμως θα φανούν στο γήπεδο, καθώς εκεί οι Πειραιώτες έχουν πάρει... τον αέρα των Λονδρέζων στο Καραϊσκάκη με τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ιστορική ισοπαλία του Ολυμπιακού το 1998 μέσα στο Ζάγκρεμπ που του εξασφάλισε την πρόκρισή του στους «16» του θεσμού.

Βαγγέλης Μαρινάκης
Ο πρόεδρος της ομάδας Βαγγέλης Μαρινάκης μετά την κλήρωση ανέφερε . «Πιστεύω πως θα καταφέρουμε να φέρουμε νίκες, αλλά και την πρόκριση», ανέφερε θέτοντας ξεκάθαρα ως στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

«Σίγουρα δεν πρόκειται για μία εύκολη κλήρωση, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι σαν Ολυμπιακός να προσπαθήσουμε για το καλύτερο στον όμιλο μας στο Champions League. Πιστεύω πως θα καταφέρουμε να φέρουμε νίκες, αλλά και την πρόκριση. Πρώτος μας στόχος για φέτος είναι το πρωτάθλημα και το νταμπλ στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, στην Ευρώπη, θέλουμε να πάρουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση, δηλαδή στους δεκαέξι του Champions League»τόνισε, αναφέροντας γιατους αντιπάλους των Πειραιωτών: «Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και χαιρόμαστε που θα αντιμετωπίσουμε έναν σπουδαίο αντίπαλο όπως η Μπάγερν Μονάχου. Θα προσπαθήσουμε απέναντί της για το καλύτερο. Μπορούμε να κερδίσουμε την Μπάγερν και θα παλέψουμε ώστε να την κερδίσουμε. Όσον αφορά την Άρσεναλ, η προϊστορία μας μαζί της έχει δείξει όχι μόνο πως την κερδίζουμε πάντα στο γήπεδο μας, αλλά και στο Λονδίνο απέναντί της έχουμε πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις και την έχουμε δυσκολέψει. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει και καλύτερα αποτελέσματα στην Αγγλία αν είχαμε λίγο παραπάνω τύχη». 

Για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη δήλωσε: «Εμείς πάνω απ' όλα είμαστε Έλληνες και χαιρόμαστε να πηγαίνουν καλά στην Ευρώπη οι ελληνικές ομάδες. Θέλουμε το καλό του τόπου μας. Θέλουμε να πάνε καλά. Εμείς στον Ολυμπιακό δεν έχουμε κόμπλεξ... Όσον αφορά εμάς, η φανέλα του Ολυμπιακού είναι βαριά! Και είναι βαριά τόσο για τους παίκτες, όσο και για τον προπονητή. Όλοι πρέπει να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να τα καταφέρουμε. Πιστεύω πως θα τα πάμε καλά». 

Όσον αφορά στο ρόστερ του Ολυμπιακού ξεκαθαρίσε ότι «έχω βαρεθεί να ακούω συνεχώς για το αν θα πουλήσουμε παίκτες ή όχι. Για το αν θα δώσουμε παίκτες, για το αν θα αγοράσουμε ποδοσφαιριστές. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Στόχος μας στον Ολυμπιακό είναι να χτίσουμε και να φτιάξουμε μία δυνατή και πολύ καλή ομάδα. Αυτό θέλουμε». 


Μάρκο Σίλβα: Με τον κόσμο στο πλευρό μας θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί

Να είναι όσο τον δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη δυσκολία των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό ήταν το σχόλιο του Μάρκο Σίλβα για την κλήρωση του ομίλου ο οποίος επεσήμανε ότι «με τον κόσμο μας στο πλευρό μας, μέσα στην έδρα μας, θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί!». 

«Μετά την κλήρωση, έχοντας μάθει πλέον και τους αντιπάλους μας, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, για να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων, των παιχνιδιών με τους αντιπάλους που μας έτυχαν», ανέφερε ο Πορτογάλος ο οποίος πρόσθεσε: 

«Σε μια κλήρωση που συμμετέχουν τόσες πολλές σημαντικές ομάδες της Ευρώπης, του UEFA Champions League, είναι αναμενόμενο ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν».  

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πορτογάλου τεχνικού:

Γνωρίζουμε καλά πως σε μια τέτοια κλήρωση τα πράγματα δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση εύκολα. Σε μια κλήρωση που συμμετέχουν τόσες πολλές σημαντικές ομάδες της Ευρώπης, του UEFA Champions League, είναι αναμενόμενο ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν. Πριν από την κλήρωση λέγαμε πως ό,τι και αν μας τύχει, εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να παίξουμε δύσκολα παιχνίδια, με αντιπάλους του Champions League. Μετά την κλήρωση, έχοντας μάθει πλέον και τους αντιπάλους μας, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, για να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων, των παιχνιδιών με τους αντιπάλους που μας έτυχαν. 

Δεν μπορούμε να διαλέξουμε κάποιο παιχνίδι ως πιο εύκολο από τα άλλα. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε δύσκολους αντιπάλους, να δώσουμε δύσκολα παιχνίδια, αλλά και να απολαύσουμε τη διαδικασία της συμμετοχής μας στο UEFA Champions League. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό! Να είμαστε έτοιμοι για πολύ δυνατές «συγκρούσεις», πολύ δυνατές «μάχες», να γνωρίζουμε πως τα λάθη σε αυτό το επίπεδο πληρώνονται πάρα πολύ ακριβά και γι’ αυτό να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην κάνουμε λάθη. Από εκεί και πέρα γνωρίζουμε ότι παίρνουμε μέρος σε μια διαδικασία πολύ δύσκολη και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό την ευθύνη μας, η οποία είναι να υπερασπιστούμε τον Ολυμπιακό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γνωρίζοντας πως είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά και έχοντας στο μυαλό μας τον στόχο μας. 

Όλοι οι προπονητές, όλοι οι ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, ονειρεύονται τη στιγμή που θα παίξουν ένα παιχνίδι UEFA Champions League! Το ίδιο και εγώ. Ανυπομονώ για τη στιγμή που θα παίξουμε τα παιχνίδια και θα είμαι στον πάγκο της ομάδας μου. Ανυπομονώ να έρθει εκείνη η στιγμή και ιδιαίτερα μέσα στο Καραϊσκάκη! Γνωρίζουμε όλοι πως ο κόσμος μας είναι η δύναμή μας. το γνωρίζουν αυτό και οι αντίπαλοι που θα έρθουν να παίξουν στο Καραϊσκάκη, πως θα βρουν μια έδρα πάρα πολύ δυνατή, πάρα πολύ θερμή, με μία φανταστική ατμόσφαιρα. Εμείς λοιπόν όλοι ανυπομονούμε να έρθει εκείνη η στιγμή και γνωρίζουμε πως με τον κόσμο μας στο πλευρό μας, μέσα στην έδρα μας, θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί!


Φινμπόγκασον: «Μπορούμε να τους νικήσουμε όλους»

Είχε κάνει την πρόβλεψή του από την προηγούμενη μέρα. Επεσε έξω. Πανηγυρικά. Ηθελε Μπενφίκα, Μάντσεστερ Σίτι και Μάκαμπι Τελ Αβίβ. Εκατσαν Μπάγερν, Αρσεναλ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ο Αλφρεντ Φινμπόγκασον (περί ου ο λόγος) σχολίασε και την κλήρωση. Και μπορεί να την χαρακτήρισε δύσκολη αλλά ήταν αισιόδοξος. «Δύσκολη κλήρωση στο Champions League, αλλά μπορούμε να τους νικήσουμε όλους στην καλή μας μέρα», έγραψε ο Ισλανδός επιθετικός.


Σαλίνο: «Φυσικά και μπορούμε να περάσουμε»


«Φυσικά και μπορούμε να περάσουμε. Σίγουρα όμως πέσαμε σε ένα σκληρό και σε ένα δύσκολο γκρούπ. Η Μπάγερν είναι το φαβορί και εμείς θα παλέψουμε για την 2η θέση με την Άρσεναλ. Έχουμε μεγάλη δύναμη στην έδρα μας. Αυτό θα είναι το μεγάλο μας αβαντάζ. Πέρυσι είχαμε πάει πολύ καλά με Γιουβέντους και Ατλέτικο. Δεν τα είχαμε καταφέρει με την Μάλμε στην Σουηδία. Με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη. Εφόσον γίνει αυτό μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε ο Λεάντρο Σαλίνο σε βραζιλιανικό μέσο μετά την κλήρωση.


Σιόβας: «Ο καλός Ολυμπιακός θα διεκδικήσει την 2η θέση»

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά την κλήρωση με τις Μπάγερν, Άρσεναλ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ ο έμπειρος στόπερ τόνισε: «Σίγουρα η Μπάγερν είναι μεγάλη ομάδα. Την Άρσεναλ την έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και την έχουμε κερδίσει. Οπότε μπορούμε να ονειρευόμαστε πως θα περάσουμε. Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε από τώρα. Και σε όμιλο με Μπενφίκα και Άντερλεχτ είχαμε περάσει και την Γιουνάιτεντ είχαμε κερδίσει. Όπως είπα πριν ονειρευόμαστε να περάσουμε.

Πρώτα θα κοιτάξουμε την άμυνά μας και μετά θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που πρέπει. Έτσι πιστεύω. Ένας καλός Ολυμπιακός μπορεί να διεκδικήσει από την Άρσεναλ την 2η θέση. Όλα ξεχωριστά θα τα κοιτάξουμε. Όλα τα ματς χωριστά. Όλα δύσκολα είναι. Η ομάδα έχει ενισχυθεί. Θα κοιτάξουμε να έχουμε ρυθμό. Να είμαστε υγιείς. Να είμαστε δυνατοί και να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι η επόμενη φάση». Ο Δημήτρης Σιόβας βέβαια αναγνώρισε τις δυσκολίες της κλήρωσης αλλά και του ομίλου του Ολυμπιακού.


Τσόρι: Πάμε Ολυμπιακέ!

Ο Τσόρι Ντομίνγκες από μέρους του σημείωσε στο Twitter του: «Τι υπέροχο γκρουπ! Θα το διασκεδάσουμε πολύ και θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Πάμε Ολυμπιακέ!».


Τι δήλωσαν οι αντίπαλοι των ερυθρολεύκων

Μάνουελ Νόιερ: «Η Άρσεναλ είναι μία ομάδα την οποία την ξέρουμε καλά από το Champions League. Οι άλλες δύο ομάδες έτσι όπως τις βλέπω και από αυτά που ξέρω πιστεύω και φαντάζομαι πως θα είναι καλές και δυνατές. Δεν έχω παίξει με Ολυμπιακό και Ντιναμό, όμως και οι δύο ομάδες αυτές έχουν κάνει καλά παιχνίδια στον θεσμό. Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και να τους δούμε σοβαρά. Για εμάς ο στόχος είναι μόνο πρόκριση στην επόμενη φάση».
 
Φίλιπ Λαμ: «Είναι εξαιρετικό για μένα που θα παλιούς φίλους. Τον Μερτεζάκερ και τον Οζίλ. Στο Ζάγκρεμπ και στον Πειραιά περιμένω δύο πολύ δυνατά ματς και σε εξαιρετική ατμόσφαιρα».
 
Τσάμπι Αλόνσο: «Θα αντιμετωπίσουμε και τις τρεις ομάδες με τον σεβασμό και την προσοχή που πρέπει. Ξέρουμε πολύ καλά την Άρσεναλ ενώ έχω παίξει αντίπαλος και με τον Ολυμπιακό και με την ομάδα της Ντιναμό. Είμαστε φαβορί αλλά μας περιμένουν δύσκολες και... καυτές εκτός έδρας μονομαχίες και θα πρέπει να δείξουμε πολύ καλή εικόνα».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του κροατικού συλλόγου, Ζντράβκο Μάμιτς, επισήμανε: «Ο Θεός είναι Κροάτης. Εννοείται και θέλαμε ένα τέτοιο γκρουπ! Και τα τρία παιχνίδια θα είναι ντέρμπι για εμάς. Σίγουρα θα γίνουν μεγάλα ματς με Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ, ενώ με τον Ολυμπιακό θα παλέψουμε για το Europa League. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς η κλήρωση είναι εξαιρετική».

Από την πλευρά του ο Πάολο Μασάδο, ο Πορτογάλος άσος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και πρώην των Πειραιωτών αντέδρασε διαδικτυακά για την κλήρωση του Champions League με τον Ολυμπιακό. «Είναι ένα σκληρό γκρουπ για εμάς στο Champions League. Μπάγερν, Άρσεναλ και... Ολυμπιακός. Ήταν το πεπρωμένο μου να πέσω με τον Ολυμπιακό», έγραψε στο Facebook του.

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού


Μπάγερν Μονάχου
Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει βρεθεί 3 φορές στον τελικό και έχει κατακτήσει μία φορά το τρόπαιο! Η πανίσχυρη Μπάγερν του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν αστειεύεται, φτάνει μονίμως στα ημιτελικά και – δυστυχώς για τον Ολυμπιακό – μέχρι τα προημιτελικά είναι πάντα ασταμάτητη. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι έριξε ούτε λίγο ούτε πολύ δύο 7άρες σε Ρόμα και Σαχτάρ...

Ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι, με ρόστερ γεμάτο παίκτες παγκόσμιας κλάσης, που στην καλή τους μέρα μπορεί να διαλύσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Αρτούρο Βιδάλ, Ντάγκλας Κόστα και Γιόσουα Κίμιχ είναι τα νέα πρόσωπα, με τον Σβεν Ούλραϊχ να είναι το νέο Νο2 πίσω από τον Νόιερ. Μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας τα τελευταία χρόνια, αν κατακτήσει και φέτος τον τίτλο, θα κάνει νέο ρεκόρ, καθώς καμία στο παρελθόν δεν είχε 5 σερί. Τα μοναδικά προβλήματα είναι εκείνα των τραυματισμών, που πέρυσι στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν την αποδεκάτισαν και έκαναν από νωρίς την εμφάνισή τους και φέτος, με τον Μπενάτια να μένει εκτός.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Έτος ίδρυσης: 1900
Γήπεδο: Allianz Arena (75.000)
Πρόεδρος: Καρλ Χόπφνερ
Site: http://www.fcbayern.de

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

Άντε να επιλέξεις. Η προφανής επιλογή είναι εκείνη του Άριεν Ρόμπεν, που μαζί με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε ήταν οι MVP πέρυσι στην Γερμανία. Στην καλή του μέρα ο Ολλανδός μπορεί να διαλύσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα είχε πει ότι το σύστημά του λειτουργεί καλύτερα επιθετικά, όταν έχει παίκτες, που μπορούν με ατομικές ενέργειες να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο και να ανοίξουν την άμυνά του. Τέτοιος είναι ο Ολλανδός, που μαζί με τους Ριμπερί και Ντάγκλας Κόστα καλούνται να κάνουν όλο το παιχνίδι από τα πλάγια. Ο Ρόμπεν πέρυσι είχε 17 γκολ και 7 ασίστ σε 21 ματς στο πρωτάθλημα, ενώ στο Champions League 2 και 1 αντίστοιχα σε 7 παιχνίδια. Αν δεν έχει τραυματισμούς είναι απόλαυση στο γήπεδο... Βαρόμετρο των Βαυαρών εδώ και πολύ καιρό.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα καλείται φέτος να κάνει ένα και μόνο πράγμα. Να φτάσει τουλάχιστον στον τελικό του Champions League. Διανύει τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και μετά από 2 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο, η Ευρώπη είναι ο μεγάλος στόχος. Το ρόστερ δομήθηκε σύμφωνα με τις δικές του επιτυχίες, ενώ αμφότερες οι πλευρές έχουν οριοθετήσει τις συζητήσεις για ανανέωση κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν. Έχει την πολυτέλεια να αλλάζει πολλά συστήματα και φέτος έχει ήδη παρατάξει την ομάδα του με 4-1-4-1 (με το Αμβούργο) και με 3-4-3 (λίγο πιο ελεύθερο από το τυπικό με την Χόφενχαϊμ). Έχει ήδη κατακτήσει το τρόπαιο δύο φορές με την Μπαρτσελόνα, ενώ στην καριέρα του φτάνει πάντα μέχρι τα ημιτελικά.

ΠΑΛΜΑΡΕ / ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

25 Πρωταθλήματα (1931–32, 1968–69, 1971–72, 1972–73, 1973–74, 1979–80, 1980–81, 1984–85, 1985–86, 1986–87, 1988–89, 1989–90, 1993–94, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2007–08, 2009–10, 2012–13, 2013–14 , 2014–15)

17 Κύπελλα (1956–57, 1965–66, 1966–67, 1968–69, 1970–71, 1981–82, 1983–84, 1985–86, 1997–98, 1999–2000, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2007–08, 2009–10, 2012–13, 2013–14)

4 Σούπερ Καπ Γερμανίας (1987, 1990, 2010, 2012)

5 Champions League/Κύπελλα Πρωταθλητριών (1973–74, 1974–75, 1975–76, 2000–01, 2012–13)

1 Κύπελλο UEFA (1995-96)

1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1966-67)

1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2013)

3 Διηπειρωτικά Κύπελλα/Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων (1976, 2001, 2013)


ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες

Μάνουελ Νόιερ
Τομ Στάρκε
Σβεν Ούλραϊχ

Αμυντικοί

Ντάντε
Μεχντί Μπενάτια
Ραφίνια
Ζερόμ Μπόατενγκ
Χουάν Μπερνάτ
Φίλιπ Λαμ
Νταβίντ Αλάμπα
Χόλγκερ Μπάντστουμπερ

Μέσοι

Γιαν Κίρχοφ
Τιάγκο Αλκάνταρα
Φρανκ Ριμπερί
Χάβι Μαρτίνεθ
Άριεν Ρόμπεν
Ντάγκλας Κόστα
Τσάμπι Αλόνσο
Τζιανλούκα Γκαουντίνο
Μάριο Γκέτσε
Σεμπάστιαν Ρόντε
Αρτούρο Βιδάλ
Γιόσουα Κίμιχ
Πιερ Εμίλ Χόιμπιεργκ

Επιθετικοί

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
Σινάν Κουρτ
Τόμας Μίλερ
Γιούλιαν Γκριν

Άρσεναλ
Μία ομάδα με την οποία συνηθίζει να παίζει τα τελευταία χρόνια στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει για το 2015-16 ο Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι για 4η φορά τα τελευταία 7 χρόνια θα παίξουν με την Αρσεναλ (6 νίκες οι γηπεδούχοι στα 6 πιο πρόσφατα ματς) και όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία παρά το μεγάλο μέγεθος του αντιπάλου οι αποστάσεις μπορεί να είναι πιο μικρές μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εδώ και δύο σεζόν οι Gunners έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην λογική των τιτάνων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και αποκτούν παίκτες δίνοντας τεράστια ποσά και φέτος ξεκίνησαν την Premier League σαν διεκδικητές του τίτλου στην Premier League. Με σταθερή αξία στον πάγκο τον Αρσέν Βενγκέρ, η Ασρεναλ είναι ανεβασμένη από τα δύο σερί κύπελλα, ενώ ο Πετρ Τσεχ ο πιο φρέσκος παικταράς που αποκτήθηκε από το κλαμπ του Λονδίνου, σε ένα από τα καλύτερα deal αυτού του καλοκαιριού.



ΥΠΕΡΠΑΙΚΤΗΣ: Αλέξις Σάντσες

Μετά τον Μεσούτ Οζίλ, ο Αλέξις ήταν το επόμενο πολύ δυνατό χτύπημα της Αρσεναλ ερχόμενος πέρυσι αντί 42 εκατ. ευρώ από την Μπαρτσελόνα. Ο Χιλιανός, όπως και κάθε παικταράς, δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής στο Emirates και ανέβασε άμεσα το μεσοεπιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού των Gunners. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός στην πρώτη του χρονιά υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ έπαιξε σε 52 αγώνες, πέτυχε 25 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης στην Premier League. Είναι εύκολα κατανοητό ότι θα αποτελέσει τον Νο1 κίνδυνο για την άμυνα του Ολυμπιακού όταν οι δύο ομάδες συναντηθούν.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Αρσέν Βενγκέρ

Ο μακροβιότερος τεχνικός στην Premier League και ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη παρότι το peak του είναι μόνο ο τελικός στο Champions League. Δεν υπάρχουν πολλά να πεις για τον 65χρονο Αλσατό, ο οποίος συνεχίζει τη δουλειά στο Λονδίνο μεγαλώνοντας και εξελίσσοντας γενιές ποδοσφαιριστών. Οπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι τα τελευταία χρόνια κρατάει τους καλύτερους παίκτες του και προσπαθεί κάθε χρόνο να προσθέτει έναν παγκόσμιας κλάσης στο ρόστερ (Οζίλ, Σάντσες, Τσεχ). Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι παραμένει ‘κολλημένος’ στο να μην προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της Premier League και έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές από τους ειδικούς. Τρανταχτό παράδειγμα η μην απόκτηση αμυντικού χαφ, με τον Κοκλέν να παραμένει ο μοναδικός κόφτης-σκύλος στο ρόστερ.

ΣΥΣΤΗΜΑ

Πιστή στη φιλοσοφία της η Αρσεναλ, δεν αλλάζει την προσέγγιση στα παιχνίδια εντός και εκτός έδρας, με τον Βενγκέρ να αντιμετωπίζει κάθε αντίπαλο με το αγαπημένο του 4-2-3-1. Ο Αλσατός -πέρα από την 4άδα στην άμυνα- γεμίζει την 11άδα με playmakers που έχουν άνεση στην κυκλοφορία και βοηθούν στο δημιουργικό κομμάτι, επιλογή που κάποιες φορές του γυρίζει αρνητικά, αφού όταν το ματς πάει στη δύναμη, υπάρχει περίπτωση να έχει μειονέκτημα. Με πολλές επιλογές στις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, η ταχύτητα και οι αυτοματισμοί είναι το όπλο των Gunners που στη μέρα τους μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και στα πιο ποιοτικά σύνολα του πλανήτη.



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ετος ίδρυσης: 1886
Πρόεδρος: Τσιπς Κέσγουικ
Εδρα: Emirates (60.000)
​Site: arsenal.com

ΡΟΣΤΕΡ


Τερματοφύλακες
Πετρ Τσεχ (Τσεχία, 33)
Νταβίντ Οσπίνα (Κολομβία, 26)

Αμυντικοί
Ματιέ Ντεμπισί (Γαλλία, 30)
Κιέραν Γκιμπς (Αγγλία, 25)
Περ Μερτεζάκερ (Γερμανία, 30)
Γκάμπριελ (Βραζιλία, 24)
Λοράν Κονσιελνί (Γαλλία, 29)
Νάτσο Μονρεάλ (Ισπανία, 29)
Κάλουμ Τσέιμπερς (Αγγλία, 20)
Εκτορ Μπεγιερίν (Ισπανία, 20)

Μέσοι
Τόμας Ροζίτσκι (Τσεχία, 34)
Μίκελ Αρτέτα (Ισπανία, 33)
Τζακ Γουίλσιρ (Αγγλία, 23)
Μεσούτ Οζίλ (Γερμανία, 26)
Αλεξ Οξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν (Αγγλία, 22)
Ααρον Ράμσεϊ (Ουαλία, 24)
Σάντι Καθόρλα (Ισπανία, 30)
Ματιέ Φλαμινί (Γαλλία, 31)
Φράνσις Κοκλέν (Γαλλία, 24)

Επιθετικοί
Ολιβιέ Ζιρού (Γαλλία, 28)
Ντάνι Γουέλμπεκ (Αγγλία, 24)
Αλέξις Σάντσες (Χιλή, 26)
Θίο Γουόλκοτ (Αγγλία, 26)
Ζοέλ Κάμπελ (Κόστα Ρίκα, 23)

ΠΑΛΜΑΡΕ


13 Πρωταθλήματα (1931, 1933, 1934, 1935, 1938, 1948, 1953, 1971, 1989, 1991, 1998, 2002, 2004)
12 Κύπελλα (1930, 1936, 1950, 1971, 1979, 1993, 1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015)
  2 League Cup (1987, 1993)
14 Community Shield (1930, 1931, 1933, 1934, 1938, 1948, 1953, 1991, 1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015)
  1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1994)
  1 Κύπελλο Εκθέσεων (1970)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Στο μυαλό των φίλων του Ολυμπιακού έρχεται η... Κροάσια Ζάγκρεμπ και το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου, όταν πάγωσε ακόμα περισσότερο τους οικοδεσπότες. Μια μαγική χρονιά (1998-99) που είχε το άρωμα της... Κροατίας, αφού στο Ζάγκρεμπ σφραγίστηκε η μεγάλη πρόκριση! Στο πιο κρίσιμο ραντεβού της η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έδειξε έτοιμη για την επιστροφή της στους ομίλους, αφού πέταξε πολύ εύκολα εκτός την αλβανική Σκεντέρμπεου. Με δυο νίκες κατόρθωσε να μπει στο 4ο γκρουπ! Η οικογένεια Μάμιτς δαπάνησε φέτος αρκετά χρήματα, ο στόχος επιτεύχθηκε, αν και τώρα που τους άνοιξε η όρεξη σίγουρα θα ζητήσουν περισσότερα... Ομάδα που έχει καθιερωθεί στην κορυφή της Κροατίας, μετρώντας 10 διαδοχικές κατακτήσεις. Αστέρι της ομάδας, ο Αλγερινός, Ελ Αρμπί Σουντανί, ο παίκτης που «καθάρισε» τη Σκεντέρμπεου! Οι «ερυθρόλευκοι» θα βρουν και ένα γνώριμο πρόσωπο, τον Μασάντο, ο οποίος αφού έβαλε... φωτιά με τις χειρονομίες του, πλήρωσε πρόστιμο 100.000 δολάρια και μένει στην ομάδα! Μαζί και ο Γκόρντον Σίλντενφλεντ, ο οποίος από φέτος υπερασπίζεται την άμυνα της. Το ταξίδι των Κροατών στον δρόμο για τα αστέρια άρχισε στις 15 Ιουλίου με αντίπαλο από το Λουξεμβούργο, τη Φόλα Ες και προκρίθηκε με… άγχος, έχοντας μια ισοπαλία και μια νίκη. Ακόμα πιο δύσκολα πέρασε το εμπόδιο της Μόλντε στον 3ο γύρο, εκεί όπου χρειάστηκαν δυο ισοπαλίες! Σταρ της ομάδας πάντως είναι ο πρόεδρος, Μάμιτς ο οποίος με τον αδελφό του στον πάγκο θέλουν να γράψουν ιστορία!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ


Έτος ίδρυσης: 1945
Γήπεδο: Stadion Maksimir (35,123)
Πρόεδρος: Ζντράφκο Μάμιτς
Site: http://gnkdinamo.hr/

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

Ελ Αρμπί Χιλέλ Σουντανί, ο παίκτης που έστειλε τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στ' αστέρια! Ο 27χρονος Αλγερινός ανεβάζει τα δυο τελευταία χρόνια τις μετοχές τους στα ύψη, εξτρέμ που μπορεί να παίξει και στις δυο πλευρές, αλλά και στο κέντρο της επίθεσης. Ωστόσο, με την ταχύτητα και τη δύναμή του βγάζει το ψωμί του στο δεξί άκρο, εκεί όπου πονοκεφαλιάζει κάθε αντίπαλη άμυνα. Διεθνής με την Εθνική Αλγερίας, έχει 33 συμμετοχές και 15 γκολ, ενώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο η αξία του αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ! Εξάλλου, σε 54 συμμετοχές με τους Κροάτες έχει πετύχει 27 γκολ! Φέτος στα προκριματικά έπαιξε και στα έξι ματς, πετυχαίνοντας τρία τέρματα!

KAΘΟΔΗΓΗΤΗΣ

Ο Ζόραν Μάμιτς στον πάγκο της Ντιναμό από το 2013, αφού οι εξαιρετικές του ικανότητες ως μάνατζερ τον έκαναν μόνιμο! Ο 43χρονος τεχνικός έχει καταφέρει να περάσει την επιθετικό του φιλοσοφία, ενώ έχει ποσοστό νικών 68.7%! Του αρέσει να παίζει 4-3-3 σύστημα το οποίο έχει δώσει νέα ταυτότητα στην ομάδα. Του αρέσει η πειθαρχία, βάζει την ομάδα πάνω απ   όλους και αρκετές φορές έχει έρθει σε σύγκρουση με παίκτες. Θεωρείται ανερχόμενο όνομα, ενώ φούντωσαν οι φήμες για αποχώρησή του σε μεγαλύτερο club της Ευρώπης. Ο ίδιος έκλεισε τα αυτιά του και έστειλε την ομάδα του στους ομίλους




ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο Μάμιτς πέρασε το 4-3-3 και τα τελευταία δυο χρόνια η Ντιναμό βασισμένη σε αυτό δείχνει ένα πιο επιθετικό πρόσωπο. Δυο αμυντικά χαφ, τους Μασάντο, Γκονσάλο, πλέι μέικερ τον Κόριτς και τους Σουντάνι, Πιάτσα στα άκρα είναι πολύ δυνατή ομάδα. Στη γραμμή κρούσης, ο Βόσνιος, Χόντζιτς είναι εντυπωσιακός στις αντεπιθέσεις!

ΠΑΛΜΑΡΕ / ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

21 Πρωταθλήματα (1947–48, 1953–54, 1957–58, 1981–82, 1992–93, 1995–96, 1996–97, 1997–98, 1998–99, 1999–00, 2002–03, 2005–06, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2009–10, 2010–11, 2011–12, 2012–13, 2013–14, 2014–15)

20 Κύπελλα (1951, 1959–60, 1962–63, 1964–65, 1968–69, 1979–80,1982–83, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1997–98, 2000–01, 2001–02, 2003–04, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11, 2011–12, 2014–15)

5 Σούπερ Καπ Κροατίας (2002, 2003, 2006, 2010, 2013)

1 Βαλκανικό κύπελλο (2076)

ΡΟΣΤΕΡ
Τερματοφύλακες
Αντόνιο Γιέζινα
Μάρκο Μίκουλιτς
Εντουάρντο

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Μάριο Μούσα
Γιόζο Σιμούνοβιτς
Ιβο Πίντο
Γίόζιπ Πίβαριτς
Λεονάρντο
Γκόρντον Σίλντενφελτν
Φίλιπ Μπένκοβιτς
Αλεξάντρου Ματέλ
Γέρεμι Ταραβέλ

ΜΕΣΟΙ
Ντόμα Αντολιτς
Πάουλο Μασάντο
Γκονσάλο
Αμερ Γκόγιακ
Αριάν Αντέμι
Εντρι Κεκίτσι
Ντόμα Πάβισιτς
Ντάνι Ολμο
Αντε Κόριτς
Μάρκο Ρογκ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ελ Αρμπί Σουντανί
Ανγκελο Ενρίκες
Ζούνιορ Φερναντες
Αρμιν Χόντζιτς
Μάρκο Πιάτσα 

Το πρόγραμμα των «ερυθρολεύκων»
Απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στους ομίλους ο Ολυμπιακός. 

Οι «ερυθρόλευκοι» θα κάνουν πρεμιέρα με τους Γερμανούς στο Φάληρο. Εν συνεχεία, θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για το πρώτο ματς κόντρα στην Άρσεναλ, ενώ ακολουθούν -σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο- τα παιχνίδια απέναντι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με το πρώτο να είναι στην Κροατία. Στις δύο τελευταίες στροφές του γκρουπ, οι Πειραιώτες θα παίξουν στην «Allianz Arena» (5η) με τους Βαυαρούς και θα κλείσουν (6η) με τους «κανονιέρηδες» στο Καραϊσκάκη. 


1η αγωνιστική 16 Σεπτεμβρίου: Ολυμπιακός – Μπάγερν 
2η αγωνιστική 29 Σεπτεμβρίου: Άρσεναλ – Ολυμπιακός 
3η αγωνιστική 20 Οκτωβρίου: Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Ολυμπιακός 
4η αγωνιστική 4 Νοεμβρίου:Ολυμπιακός – Ντιναμό Ζάγκρεμπ 
5η αγωνιστική 24 Νοεμβρίου: Μπάγερν – Ολυμπιακός 
6η αγωνιστική 9 Δεκεμβριού: Ολυμπιακός - Άρσεναλ 


Η προϊστορία

Στη δεκαετία του 80’ μας γυρίζει η προϊστορία του Ολυμπιακού με τους αντιπάλους που ανέδειξε η κληρωτίδα για τους ομίλους του Champions League. 

Απ’ την φοβερή πρόκριση στο Ζάγκρεμπ με την κεφαλιά του Στέλιου Γιαννακόπουλου, μέχρι τον οδυνηρό αποκλεισμό μετά τη νίκη επί της Άρσεναλ στο «Γ. Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι» συνάντησαν φέτος αντιπάλους που τους φέρνουν… αναμνήσεις. 

Μπάγερν Μονάχου

Μια φορά έχουν συναντηθεί στο παρελθόν Ολυμπιακός και Μπάγερν Μονάχου. Και αυτό ήταν πριν 35 χρόνια. Στην αρχή της δεκαετίας του 80’ οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν τους Βαυαρούς για τους ομίλους του Κυπέλλου πρωταθλητριών. Τελικά, όμως, αποδείχτηκε πως ο Ολυμπιακός ήταν απλά ένα απ’ τα πρώτα βήματα που έκανε η Μπάγερν για να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού και την επόμενη σεζόν μέχρι τον τελικό. 

Στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός πάλεψε, όμως τελικά υποχώρησε γνωρίζοντας την ήττα με 4-2, ενώ στον επαναληπτικό οι Βαυαροί επικράτησαν 3-0. 

(17/9/1980) Ολυμπιακός-Μπάγερν Μονάχου 2-4 
(1/10/1980) Μπάγερν-Ολυμπιακός 3-0 
Άρσεναλ

Συναντήθηκαν πρώτη φορά το 2009. Από τότε ο Ολυμπιακός και η Άρσεναλ ανανεώνουν συχνά το ραντεβού τους, αλλά και τα… αποτελέσματα, αφού η κάθε μια έχει το «απόλυτο» των νικών στην έδρα της. 

Η πρώτη φορά ήταν και… τυχερή. Στο πρώτο παιχνίδι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με σκορ 2-0 στο «Emirates», όμως στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το τελευταίο ματς των ομίλων, ένας «κεραυνός» του Λεονάρντο τον εκτόξευσε στους «16» του θεσμού.


Η δεύτερη φορά ήταν οδυνηρή. Και πάλι, η Άρσεναλ επέβαλε τη δύναμή της (2-1) στο Λονδίνο –με το γκολ του Φουστέρ (27’) να μην είναι αρκετό απέναντι σ’ αυτά των Τσάμπερλεϊν (8’) και Αντρέ Σάντος (20’). Και πάλι, ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο στο «Καραϊσκάκης» να πάρει την εκδίκησή του με σκορ 3-1 (16’ Τζεμπούρ, 36’ Φουστέρ, 89’ Μοντεστό – 57’ Μπεναγιούν) στην τελευταία αγωνιστική. Η νίκη της Μαρσέιγ επί της Ντόρτμουντ, όμως, στο άλλο παιχνίδι του ομίλου οδήγησε τον Ολυμπιακό σε έναν απ’ τους πιο πικρούς αποκλεισμούς της ιστορίας του απ’ το Champions League. 

Το ίδιο σκηνικό –χωρίς, όμως, οι «κανονιέρηδες» να ευθύνονται για αποκλεισμό ή πρόκριση του Ολυμπιακού- επαναλήφθηκε και της σεζόν 2012-13. Το γκιολ του Λούκας Ποντόλσκι στο 56’ έδωσε τα ηνία στην Άρσεναλ μετά το 1-1 (42’ Ζερβίνιο – 45+1’ Μήτρογλου) του πρώτου ημιχρόνου μέσα στο Emirates. Στον Πειραιά φάνηκε αρχικά πως το σκηνικό θα αλλάξει, όταν η Άρσεναλ προηγήθηκε στο 38’ με τον Ροσίτσκι, στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου. Ο Ολυμπιακός δεν είχε κίνητρο, αφού είχε εξασφαλίσει την τρίτη θέση, όμως Μανιάτης (64’) και Μήτρογλου (73’) στο δεύτερο μισό του ματς έφεραν το ματς «τούμπα» και στέρησαν απ’ τους Λονδρέζους την πρώτη θέση του ομίλου. 

(3/10/2012) Άρσεναλ-Ολυμπιακός 3-1 
(4/12/2012) Ολυμπιακός-Άρσεναλ 2-1 

(28/9/2011) Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-1 
(6/12/2011) Ολυμπιακός-Άρσεναλ 3-1 

(29/9/2009) Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-0 
(9/12/2009) Ολυμπιακός-Άρσεναλ 1-0 


Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Όταν την συνάντησε ο Ολυμπιακός ονομαζόταν Κροάσια Ζάγκρεμπ και… δεν μπορεί να την ξεχάσει, αφού την βρήκε μπροστά του σε μια απ’ τις καλύτερες χρονιές της ευρωπαϊκής του πορείας. 

Η νίκη με 2-0 στον Πειραιά ήρθε με γκολ των Αλεξανδρή και Γκόγκιτς στη δεύτερη αγωνιστική. Το ματς με το συγκλονιστικό φινάλε όμως έγινε στο Ζάγκρεμπ. Ο Ολυμπιακός ήθελε το «Χ» για την πρόκριση στους «16» και την πήρε στην παγωμένη κροατική πόλη χάρις σε κεφαλιά του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 64’, που ισοφάρισε το τέρμα του Γέλισιτς (30’). 

(30/9/1998)Ολυμπιακός- Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-0 
(9/12/1998) Ντιναμό Ζάγκρεμπ- Ολυμπιακός 1-1 



Αναλυτικά όλα τα γκρουπ στο Τσάμπιονς Λιγκ 


Group A 

1. Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 
2. Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 
3. Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 
4. Μάλμε (Σουηδία) 

Group B 

1. Αϊντχόφεν (Ολλανδία) 
2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) 
3. ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 
4. Βόλφσμπουργκ (Γερμανία) 

Group C 

1. Μπενφίκα (Πορτογαλία) 
2. Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) 
3. Γαλατάσαράι (Τουρκία) 
4. Αστάνα (Καζακστάν) 

Group D 

1. Γιουβέντους (Ιταλία) 
2. Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) 
3. Σεβίλλη (Ισπανία) 
4. Γκλάντμπαχ (Γερμανία) 

Group E 

1. Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 
2. Λεβερκούζεν (Γερμανία) 
3. Ρόμα (Ιταλία) 
4. ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 

Group F 

1. Μπάγερν (Γερμανία) 
2. Άρσεναλ (Αγγλία) 
3. Ολυμπιακός (Ελλάδα) 
4. Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 

Group G 

1. Τσέλσι (Αγγλία) 
2. Πόρτο (Πορτογαλία) 
3. Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 
4. Μακάμπι Τελ-Αβίβ (Ισραήλ) 

Group H 

1. Ζενίτ (Ρωσία) 
2. Βαλένθια (Ισπανία) 
3. Λιόν (Γαλλία) 
4. Γάνδη (Βέλγιο) 

* Η πρώτη αγωνιστική θα γίνει 15-16 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη 29-30 του ίδιου μήνα, η τρίτη 20-21 Οκτωβρίου, η τέταρτη 3-4 Νοεμβρίου, η πέμπτη 24-25 του ίδιου μήνα και η έκτη στις 8-9 Δεκεμβρίου. Στις 14 Δεκεμβρίου θα γίνει η κλήρωση για τους «16», με τα πρώτα ματς να διεξάγονται 16, 17, 23 και 24 Φεβρουαρίου και τις ρεβάνς 8, 9, 15 και 16 Μαρτίου του 2016.