Latest News

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπλήξεις, οι απόντες - Ποιος είναι ο ουρανοκατέβατος στη Β' Πειραιώς... (ΟΝΟΜΑΤΑ)


Σχεδόν έτοιμα φαίνεται πως είναι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις...
τελευταίες πληροφορίες. Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα αποφασίσει κεκλεισμένων των θυρών.
 Ειδικά για τις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά: Σύμφωνα με πληροφορίες,στην Α' Πειραιά θα είναι επικεφαλής ο Θ. Δρίτσας ενώ στην Β' Πειραιά – εκλογική περιφέρεια του Π. Λαφαζάνη, υπάρχει σκέψη να τοποθετηθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο ο Δ. Βίτσας (!)

Κατά τα λοιπα, για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – εκτός της πρώτης θέσης που ανήκει στην δικαιοδοσία του Αλέξη Τσίπρα, έχουν συζητηθεί ονόματα υπουργών και προσωπικοτήτων που θα σηματοδοτήσουν τα ανοίγματα του κόμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτό της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θεανώς Φωτίου προκειμένου να συμβολιστεί η εφαρμογή των μέτρων από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Επίσης έχει προταθεί για να συμμετέχει ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης καθώς και η αν. υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής στο Επικρατείας στις τελευταίες εκλογές φέρεται να έχει ζητήσει να τοποθετηθεί σε μη εκλόγιμη θέση ακόμα και στην τελευταία συμβολική θέση του ψηφοδελτίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει τα ονόματα των πανεπιστημιακών καθηγητών Κ. Δουζίνα και ΚώσταΓαβρόγλου χωρίς όμως να αποκλείεται η τοποθέτησή τους σε εκλόγιμες θέσεις σε περιφέρειες. Επίσης κουβεντιάζονται τα ονόματα του πανεπιστημιακού καθηγητή Κ. Βεργόπουλου καθώς και του Θάνου Μικρούτσικου χωρίς όμως να υπάρχουν ελπίδες για να τοποθετηθεί στο επικρατείας αφού ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και πρώην υπουργός Πολιτισμού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, φέρεται να μην επιθυμεί την επανενεργοποίησή του στην πολιτική.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εμβέλεια των προσωπικοτήτων που θα περιλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αφού αποτελείται από πρώην κυβερνητικά στελέχη και πανεπιστημιακούς καθηγητές με κύρος αλλά χωρίς ιδιαίτερη κοινωνικής εμβέλεια ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί οι προσωπικότητες που θα σηματοδοτήσουν την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κουμουνδούρου απευθύνθηκε σε στελέχη και πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ, χωρίς όμως επιτυχία. Για το ψηφοδέλτιο επικρατείας συζητείται επίσης το όνομα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Καββαθά αλλά και του στελέχους της Αριστεράς Λαοκράτη Βάση.
 
Στην Β' Αθήνας επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να τεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης προκειμένου με το κύρος του να καλύψει το κενό του λαοφιλούς Γ. Βαρουφάκη ενώ θα είναι υποψήφιοι σε εκλόγιμες θέσεις οι επίσης πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, Νίκος Παππάς που διετέλεσε υπουργός Επικρατείας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της βουλής Γ. Μπαλάφας, ο πρώην υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ο πρώην αν. υπουργός Πολιτισμού Ν.Ξυδάκης. Στο ψηφοδέλτιο της Β' Αθήνας θα επανατοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις οι βουλευτές από την ομάδα των 53+ που ψήφισαν παρών στο Μνημόνιο μετά από τις πιέσεις του Ευ. Τσακαλώτου, που είναι η Βασιλική Κατριβάνου και η Αννέτα Καββαδία.
Μεταξύ της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και της περιφέρειας Αττικής κινούνται οι πρώην υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης και Χρ. Σπίρτζης. Μετά την αποπομπή του Αλέξη Μητρόπουλο από το ψηφοδέλτιο της Αττικής και με στόχο να μην ανοίξει νέα πληγή στην περιοχή μετά τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής για την τοποθέτηση στην κορυφή του ψηφοδελτίου του Χρήστου Σπίρτζη συζητήθηκε και το όνομα του Π. Σκουρλέτη με μετακίνηση του Χρ. Σπίρτζη στην Β' Αθήνας. Επίσης στην Β' Αθηνών αναμένεται να είναι υποψήφιοι οι βουλευτές Μ. Καφαντάρη,  Στ. Παναγούλης και Γ. Κυρίτσης ενώ θα τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις ο πρώην αν. υπουργός Άμυνας Ν.Τόσκας, και ο πρώην αναπ. Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος καθώς  και ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ , Γ. Θεωνάς
Στην Α' Αθήνας αναμένεται να είναι υποψήφιος ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να σηματοδοτήσει την ενότητα του κόμματος στην περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί πρώτη σε ψήφους η Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάζεται με την Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη. Στην μάχη της Α' Αθηνών θα είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γαβριήλ Σακελλαρίδης και οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης , αν. υπουργός Διοικητικής ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης και η πρώην υπουργός Εργασίας ΡάνιαΑντωνοπούλου.
Για την περιφέρεια Αττικής εκτός των εκλεγμένων βουλευτών Ν. Αθανασίου, Π. Σκουρολιάκου, Γ. Πάντζα και συζητείται να κατέβει ως επικεφαλής ο πρώην υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς εάν τελικά δεν ευδοκιμήσει η λύση είτε του Χρ. Σπίρτζη είτε του Π. Σκουρλέτη. Στην Αττική θα είναι υποψήφιος και ο Θ. Λεβέντης, στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΝ που είχε κατευθυνθεί στην ΔΗΜΑΡ. Στην Α Θεσσαλονίκης σκέφτεται να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας,  χωρίς όμως να έχει ληφθεί τελική απόφαση. Υποψήφιοι βουλευτές θα είναι με την σειρά εκλογής οι κ.κ.  Γ. Αμανατίδης, Τ.Κουράκης, Τ. Μηταφίδης, Αλ. Τριανταφυλίδης, και η Κυριακή Τεκτονίδου Στην Β' Θεσσαλονίκης υποψήφιος θα είναι ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας μαζί με τον ήδη βουλευτή Σωκράτη Φάμελλο.