Latest News

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί οι εκλογές έγιναν ντέρμπι; Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ

Μια πρώτη εικόνα και ενδεχομένως μια πρώτη ερμηνεία του πώς – από «τεχνική» σκοπιά – η εκλογική αναμέτρηση έχει εικόνα ντέρμπι, δίνει...
η δημοσκόπηση της Pulse RC για το www.topontiki.gr 
Παρά τις επιφυλάξεις που πρέπει να διατηρήσουμε προς το παρόν λόγω της έντονης πολιτικής ρευστότητας, αφού άλλωστε έπονται και άλλες έρευνες, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνα βρίσκεται στους πίνακες με τις συσπειρώσεις και μεγαλύτερες μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. του Ιανουαρίου του 2015.
Εκεί βλέπουμε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:
● Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει μόλις το 50% των δικών του ψηφοφόρων του Ιανουαρίου.
● Από αυτούς το 9% (3,3% του εκλογικού σώματος) φεύγει προς τη Ν.Δ. Το ποσοστό αυτό, επειδή αφαιρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και προστίθεται στη Ν.Δ., θα πρέπει να το δούμε ως αλλαγή της μεταξύ τους σχέσης κατά 6,6%).
● Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει μόλις το 3% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου της Ν.Δ. (0,84% του εκλογικού σώματος), το οποίο μεταβάλλει τη μεταξύ τους σχέση μόλις κατά 1,7%. Συνολικά η μεταξύ τους σχέση λοιπόν μεταβάλλεται κατά 4,9% (ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε τη Ν.Δ. τον Ιανουάριο με διαφορά 8,53%).
● Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ακόμη ποσοστό 9% των δικών του ψηφοφόρων του Ιανουαρίου (3,3% του εκλογικού σώματος) προς τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία μόνο με αυτό το ποσοστό, αν το διατηρήσει, μπαίνει στη Βουλή.
● Αν σε αυτό το ποσοστό προσθέσουμε και το 4% (1,5% του εκλογικού σώματος) που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή, πιθανότατα λόγω μεταναστευτικού και τρίτου μνημονίου, τότε σωρεύεται ένα ποσοστό 8,1% του εκλογικού σώματος το οποίο θα πρέπει να θεωρείται πολύ δύσκολα ανακτήσιμο, αφού, όπως μας έχει δείξει η πείρα επί εκλογών και δημοσκοπήσεων δεν επιστρέφει.
● Να σημειωθεί ότι ακόμη 10% της δύναμής του (3,6% του εκλογικού σώματος) πηγαίνει σε μη ανιχνεύσιμες κατευθύνσεις, δηλαδή σε πολύ μικρά κόμματα.
● Αντιθέτως ευκολότερα ανακτήσιμο – άγνωστο σε ποιον βαθμό – θα πρέπει να θεωρείται το 10% των διαρροών του προς τους Αναποφάσιστους (3,6% του εκλογικού σώματος) και το 8% προς το Άκυρο, Λευκό, Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ (2,9% του εκλογικού σώματος.
● Από την πλευρά της η Ν.Δ., με ήδη υψηλή συσπείρωση (75%) και με τακέρδη από τον ΣΥΡΙΖΑ που προαναφέραμε, εκτός από το 3% της δύναμής της που διαρρέει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνει ακόμη 5% (1,4% του εκλογικού σώματος) προς τους Αναποφάσιστους, ενώ ένα ακόμη 17% (4,7% του εκλογικού σώματος) πηγαίνει σε μη ανιχνεύσιμες κατευθύνσεις, δηλαδή σε πολύ μικρά κόμματα.
Αν, λοιπόν, δούμε την πολιτική εικόνα αυτών των αριθμών, διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνεται κυρίως λόγω του αξιοσημείωτου «επαναπατρισμού» πρώην ψηφοφόρων της Ν.Δ. που τον Ιανουάριο ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επιστρέφουν «στο σπίτι» και, ακόμη, λόγω της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, από τα σπλάχνα του οποίου γεννήθηκε η Λαϊκή Ενότητα.
Η σύμπτωση αυτών των δύο γεγονότων – λόγω της κατάληξης της επτάμηνης διαπραγμάτευσης και του τρίτου μνημονίου – κάνει ντέρμπι την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου. Τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά αυτονοήτως, λοιπόν, στρέφουν την προσοχή τους στους Αναποφάσιστους που προέρχονται από το δικό τους κόμμα, ενώ πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι όχι ευκαταφρόνητες μετακινήσεις ψηφοφόρων από και προς τα μικρότερα κόμματα.