Latest News

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Αλαλούμ με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Το μέτρο της επιβολής 23% Φ.Π.Α στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη...
εφαρμογή του. 
Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. 
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η ανακοίνωση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε την Κυριακή και αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, σε πρώτη φάση, καθώς επανεξετάζεται το συγκεκριμένο μέτρο.  
Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε, επίσης, να διερευνηθεί η κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ειδικότερα το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε:
1. Συγκροτείται επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων.
2. Το μέτρο της επιβολής 23% Φ.Π.Α στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
3. Το Υπουργείο Οικονομικών θα διερευνήσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τρόπους κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή.

Δεν πρόλαβαν να το ανακοινώσουν και το πήραν πίσω 

Ωστόσο αργότερα ανακάλεσαν την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ της δέσμευσης για εφαρμογή ΦΠΑ 23% σε σχολεία και φροντιστήρια και της υπόσχεσης για άρση του μέτρου.
Τελικά, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης εστάλη νέα ανακοίνωση, από την οποία έλειπε η επίμαχη παράγραφος για το ΦΠΑ, με την επισήμανση ότι η αρχική δεν είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ. Αφήνοντας κανείς στην άκρη το στοιχείο της... βιασύνης, θα πρέπει να σταθεί στο... ζουμί, στο ότι δηλαδή το θέμα συζητήθηκε- και μάλιστα εκτενώς σύμφωνα με πληροφορίες- αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν, καθώς χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά περίπλοκο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα επιλυθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις προγραμματικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμη πάντως συνεννόηση με τους δανειστές, είναι:
  • Απαλλαγή για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
  • Εφαρμογή για δημοτικά, γυμνάσια, Λύκεια
  • Για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών επιβολή ΦΠΑ από 0%-13%