Latest News

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Στο...και πέντε αντιδράσεις για την πώληση του ΟΛΠ

Αν και κάπως καθυστερημένα ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις από τους φορείς του Πειραιά, για την πώληση του ΟΛΠ...

σε ιδιώτες.

Αύριο συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή φορέων του Πειραιά που ζητούν να μην προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης κατέθεσε στο ΣτΕ υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής. Την ίδια στιγμή, επί ποδός δηλώνουν πως είναι στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ενώ συνεχίζουν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα λιμάνια  

Oι αρχαιολόγοι κατά της πώλησης του ΟΛΠ

Υπόμνημα υπέρ της αίτησης ακύρωσης της από 5/3/2014 "Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ" του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, που έχει υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος και άλλοι φορείς του Πειραιά και συζητείται αύριο στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέβαλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι αντίθετος στο επιχειρούμενο ξεπούλημα του ΟΛΠ, πόσο μάλλον που εντός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΠ, που θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια, περιλαμβάνονται σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως τμήμα του αρχαίου τείχους του Πειραιά, ο τύμβος των Σαλαμινομάχων και ο ιστορικός τόπος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, βιομηχανικά μνημεία και κτίρια που προορίζονταν για να μετατραπούν σε Μουσεία του ΥΠΠΟ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τον Αρχαιολογικό Νόμο, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 3986/2011, «δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε να διαχειρίζεται, ούτε πολύ περισσότερο να "παραχωρεί" αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε ιδιώτες». Τέλος, καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού «να υπερασπιστεί την εφαρμογή του Συντάγματος και του Αρχαιολογικού Νόμου με κάθε τρόπο».   

Η προθεσμία: Σφύριξα κι έληξε

Τελειώνει ο χρόνος για τη διατύπωση παρατηρήσεων από το υπουργείο Ναυτιλίας και φορέων του Πειραιά στη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης του νέου ιδιώτη επενδυτή, θεωρείται περιορισμένος, καθώς έως αυτή την Παρασκευή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. 
Όπως διατυπώθηκαν σε πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα. 
Στο 9σελιδο υπόμνημα, αναπτύσσονται οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων του Πειραιά «για την ακύρωση της από 5-3-2014 «Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ» της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΑΙΠΕΔ». 
Ειδικότερα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο ΟΛΠ ΑΕ έχει αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας, και οι οποίες δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες ή αμιγώς ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Με την πώληση του 67% των μετοχών δεν υπάρχει καμία διασφάλιση "της πραγματικής δυνατότητας εξακολουθήσεως της κρατικής εποπτείας". Ο ΟΛΠ ασκεί δημόσια υπηρεσία και διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα, διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας».  
Γ. Γαβρίλης: ΟΧΙ Στο σχέδιο πώληση του ΟΛΠ
Για το θέμα της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης εξέφρασε τη διαφωνία του στη λογική της πώλησης, ενώ αναφορικά με τη νέα σύμβαση παραχώρησης που έχει θέσει σε διαβούλευση το ΤΑΙΠΕΔ έθεσε θέμα υποστήριξης και κατοχύρωσης των παραχωρημένων χώρων από τον ΟΛΠ προς τους δήμους και ζήτησε να οριοθετηθεί και να χαρακτηριστεί η περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Προσέθεσε ότι στη συμφωνία παραχώρησης θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διευκρίνιση και αποσαφήνιση για τον χαρακτήρα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης δηλαδή ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει ναυπηγική δραστηριότητα και ότι αυτό δεν θα αλλάξει, ενώ σημείωσε ότι ο νέος επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει δέσμευση ότι θα προχωρήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα υποστήριξης, όπως με την κατασκευή νέων ναυπηγικών δεξαμενών. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν οι περίπου 1.100 εργαζόμενοι του οργανισμού και θα πρέπει να δημιουργηθεί η δημόσια αρχή λιμένος, κάτι που εφαρμόζεται σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης. 

Επί ποδός στο Δήμο  Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας με θέμα την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και τις εξελίξεις γύρω από την περιοχή των Λιπασμάτων.  
Ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας τόνισε ότι «Το πρώτο λιμάνι της χώρας δεν μπορεί ν' αποτελεί αντικείμενο πώλησης», επισημαίνοντας ότι η πώληση του υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής και των κατοίκων. Αναφορικά με την περιοχή των Λιπασμάτων, ο δήμαρχος σημείωσε ότι «για εμάς η περιοχή των Λιπασμάτων και οι υπόλοιπες εκτάσεις της πόλης ανήκουν αδιαπραγμάτευτα στους κατοίκους της πόλης και θα τις διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο», συμπληρώνοντας ότι «περιμένουμε ο πρωθυπουργός να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε προεκλογικά στο Κερατσίνι για τα Λιπάσματα». Ομόφωνα αποδεκτή από το ΔΣ και από τους φορείς ήταν η απόφαση για πολύμορφες κινητοποιήσεις, με έναρξη την πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 11.00 πμ και τη γιορτή Τσικουδιάς της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου- Δραπετσώνας στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων το βράδυ του Σαββάτου, ενώ το ψήφισμα της διοίκησης, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία, διατυπώνει την απαίτηση για: 1. Ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και την απομάκρυνση από κάθε πιθανό σχέδιο ιδιωτικοποίησης. 2. Οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των ήδη παραχωρηθέντων από τον ΟΛΠ περιοχών του Δήμου: δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη λεωφόρο Δημοκρατίας. 3. Οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας της παραλιακής μετόπης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. 4. Οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου. 
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασσιμάτη, Εύη Καρακώστα και Ελένη Σταματάκη, ο πρώην δήμαρχος Δραπετσώνα, Νίκος Μπεάζογλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Σταύρος Κυραμαργιός, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ Αποστόλης Ντάλλας, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών, Σταμάτης Κουλούρας και Γιώργος Γώγος.


ΟΜΥΛΕ: Πολιτικό έγκλημα η πώληση του ΟΛΠ


«Καλούμε την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ και όλα τα πολιτικά κόμματα, να αντιληφθούν το πολιτικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος της χώρας, να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου και με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, της κοινωνίας τω λιμανιών να χαράξει μια Εθνική Λιμενική Πολιτική», αναφέρει η ΟΜΥΛΕ. Και εξηγεί:

«Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ, με την συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ, προχωράει στο ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά και εν συνεχεία της Θεσσαλονίκης.
Παρά την αντίθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, των παραγωγικών φορέων, των συνδικάτων υπακούει απολύτως στα καλέσματα της Cosco και παραδίδει ολόκληρο τον Πειραιά στα μονοπωλιακά συμφέροντα της Cosco.
Παραδίδει την δημόσια αρχή, που ενσωματώνουν από το θεσμικό τους πλαίσιο ο Ο.Λ.Π –Ο.Λ.Θ, στους ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, παραβιάζοντας βάναυσα το σύνταγμα.
Παραδίδει περιοχές, που δεν έχουν σχέση με λιμενικές δραστηριότητες και στερεί από τους επιλιμένιους δήμους του Πειραιά και τους κατοίκους, ζωτικής σημασίας χώρους για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.
Παραδίδει την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, πλήττοντας βάναυσα τους κατοίκους των νησιών και την ανάπτυξη του τουρισμού.
Όπως έχει αποδεδειχθεί από την πεντάχρονη λειτουργία της ΣΕΠ (Cosco), μετατρέπει το εργασιακό τοπίο στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στα άλλα λιμάνια, σε εργασιακή «γαλέρα».
Κερδοσκοπεί, όπως έχει αποδεδειχθεί από την λειτουργία της ΣΕΠ (Cosco), σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταναλωτών, αφού την τελευταία πενταετία αυξήθηκε το κόστος του εισαγόμενου η εξαγόμενου Container κατά 30%.»