Latest News

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η πώληση του ΟΛΠ

Αντίστροφη μέτρηση για τις τελευταίες λεπτομέρειες έχει μπει το σχέδιο της σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ, καθώς...


έως την ερχόμενη Παρασκευή έχει ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των παρατηρήσεων.

Σήμερα συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή φορέων του Πειραιά που ζητούν να μην προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. 

Η προσφυγή που συζητήθηκε  στο 4ο Τμήμα του ΣτΕ (με επταμμελη σύνθεση), έχει κατατεθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι των φορέων ανέφεραν ότι δεν μιλάμε για μια παραχώρηση μιας επιμέρους μικρής δραστηριότητας αλλά για τη διάθεση προς εκμετάλλευση από ιδιώτη 5 εκατ. τετραγωγικών μέτρων από χώρους και 23 χιλιομέτρων ακτογραμμής.Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομικούς κανόνες δημοσιότητας και τις αρχές της διαφάνειας και της ίση μεταχείρισης.


Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, περιέχει πολλά σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας, ενώ ορισμένοι όροι της είναι απαράδεκτη.

Παράλληλα, παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από το Ευρωπαϊκό δίκαιο αρχή της διαφάνειας λόγω της απόκρυψης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης.

Επιπρόσθετα παραβιάζεται ένα πλέγμα Ευρωπαϊκών νομοθετικών διατάξεων που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία εγκατάστασης, γιατί ο ιδιώτης επενδυτής που θα αποκτήσει το πλειοψηφιακό πακέτο των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., θα αποκτήσει και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Πειραιά και το κρατικό μονοπώλιο στη λιμενική ζώνη του Πειραιά θα καταστεί ιδιωτικό.

Σημειώνεται ότι εν όψει της συζήτησης ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης είχε καταθέσει στο ΣτΕ υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως διατυπώνονται σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (υπ' αριθμό 394/20.11.2014).

@Πάντως η απόφαση αναμένεται ύστερα από περίπου 20-25 ημέρες, δηλαδή αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των παρατηρήσεων για την πώληση του ΟΛΠ...