Latest News

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

"Της πέργκολας το κάγκελο" στο Δήμο Πειραιά

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση με τις παράνομες πέργκολες των καταστημάτων...
στον Πειραιά.
Περισσότερες από 500 υπολογίζονται ότι είναι οι πέργκολες που έχουν στηθεί παράνομα από καταστηματάρχες της πόλης. Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Αν και τον ακριβή αριθμό τους φαίνεται πως μάλλον δεν γνωρίζει κανείς, καθώς ούτε ο δήμαρχος ήταν σε θέση να πει πόσες νέες πέργκολες στήθηκαν στην πόλη, τον τελευταίο χρόνο.
"Όλες οι πέργκολες θεωρούνται παράνομες και πρέπει ν' αλλάξει ο νόμος, που τώρα επιτρέπει μόνο συγκεκριμένες ομπρέλες, ενώ είμαστε μια χώρα με 7 μήνες καλό καιρό..." ανέφερε ο δήμαρχος, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, όπου έθεσε και το θέμα με τις πέργκολες των καταστημάτων.  
" Όμως δεν μπορούμε να τις γκρεμίσουμε και να χάσουν τη δουλειά τους όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στα μαγαζιά" υποστήριξε ο ίδιος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την στάση της δημοτικής αρχής, που ανέχεται την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Χωρίς ωστόσο να δώσει αναλυτικά στοιχεία αν όλοι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πληρώνουν κανονικά τα δημοτικά τέλη για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων που καταλαμβάνουν με τις πέργκολες. 
Ποιοι (δεν) πληρώνουν 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reportaz Net, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων δεν πληρώνει σχεδόν τίποτα στο Δήμο Πειραιά. 
Μάλιστα, όσοι ελάχιστοι πληρώνουν προσέρχονται οικειοθελώς στα ταμεία και καταβάλλουν τα δημοτικά τέλη. Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, όπου υπεύθυνος είναι αντιδήμαρχος είναι ο Γιάννης Μελάς. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που οι υπηρεσίες δεν εκδώσουν έως στο τέλος του χρόνου τις σχετικές βεβαιώσεις για τους κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν τα μαγαζιά, τότε κινδυνεύουν ν χαθούν σημαντικά έσοδα από τα ταμεία του Δήμου. 
Αν για παράδειγμα στις αρχές του 2016 γίνει έλεγχος και βεβαιωθούν ότι υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστο χώρο, τότε ο καταστηματάρχης υποχρεώνεται να πληρώσει μόνο για το 2016 και όχι για το 2015 που μπορεί είχε τα ίδια τραπεζοκαθίσματα και να μην είχε πληρώσει ούτε ευρώ στο δήμο Πειραιά.
@ Είναι σαφές ότι το πρόβλημα με τις παράνομες πέργκολες θα λυθεί ή όχι μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση της κεντρικής εξουσίας. Ωστόσο, οι έλεγχοι, οι βεβαιώσεις και οι εισπράξεις για τη χρήση ή κατάχρηση κοινόχρηστων χώρων από τους καταστηματάρχες αφορά αποκλειστικώς στη διοίκηση του Δήμου Πειραιά. (Αν αυτό δεν γίνεται, τότε δεν υπάρχει μόνο θέμα, αλλά και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος). 
Αλήθεια, η δημοτική αρχή μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία πόσα είναι τα βεβαιωμένα έσοδα, πόσα έχουν μπει στα ταμεία του δήμου και πόσα θα έπρεπε κανονικά να έχουν εισπραχθεί για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων που έχουν καταληφθεί με πέργκολες, τραπέζια και καθίσματα των καταστημάτων; 
Αυτά προς το παρόν για "της πέργκολας το κάγκελο στον Πειραιά..."